Velilere tatil zehir oldu

Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanırken dershane kriziyle karşılaşan öğrenci ve velileri ne yapacaklarını bilemiyor. Birçok öğrenci, bu yıl kayıt olduğu temel liselerden tekrar eski okullarına dönmek için başvurdu. Ancak bunun için okullar açılana kadar yaz boyunca defalarca nakil dilekçesi vermek zorundalar.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Temmuz 2015 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Velilere tatil zehir oldu

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dersanelerin 1 Eylül'de kapatılmasına ilişkin yasayı iptal etmesinin ardından, sınava hazırlanan öğrenciler ve velileri yeni yol haritasını bekliyor. Üniversite sınavına daha iyi hazırlansın diye çocuklarını devlet okullarından alıp temel liseye kaydettiren velilerin büyük bir kısmı, AYM kararının ardından bu okullara giderek kayıtlarını almak için dilekçe verdi. Fakat veliler için bu yaz rahat geçmeyecek. Çünkü öğrencilerin ayrıldıkları okullarına tekrar geri dönmesi için her ay nakil için başvuruda bulunacaklar. Bunun için de hem kontenjan boşluğu olması hem de puanlarının yetmesi gerekiyor. Yaz boyunca sürecek bu koşturmada bir sıkıntı da temel liselere ödedikleri ücretleri geri alıp almayacakları. Krizin etkilediği bazı veliler Hürriyet'e şöyle konuştu:

Taner Gülay: Çocuğumu dershaneden dönüşen bir ortaokula kaydettirdim. Dershane yok, çocuğum sınava girecek diye özel okula yöneldik. Bilseydik dershaneye devam ederdi çocuk. Şimdi şaşkınım. Ücreti ve öğrenci sayılarının az oluşu gibi faktörlerle dönüşen bir okulu tercih ettik. Bir anda bunun da değişme olasılığının gündeme gelmiş olması bizi etkiledi.

Özgür Süleyman Akça: Hayatımız hep belirsizlikler içinde. Anadolu lisesinde okuyan kızımı seneye dershaneler olmayacak diye dönüşmekte olan temel liseye aldık. Peşinatını verdik. 1 Eylül'de kesin kaydını yaptıracağız diye düşünürken, yasayı AYM iptal etti. Şimdi kaydettirdiğimiz okul temel lise olarak devam edecek mi yoksa dershaneye mi dönüşecek? Daha kaydını almadık. Anadolu lisesine mi devam etse, dershaneye mi versek diye düşünüyoruz. 4-5 bin liraya dershaneye gönderebilecekken, 13 bin liraya temel liseye vermek zorunda kaldık. Belirsizlik ve karasızlık içerisindeyiz. Önümüzü göremiyoruz. Oysa bu yıl çok önemli, sınava hazırlanacak.

Hülya Şimşek: Pendik Anadolu Lisesi'nde okuyan oğlum bu yıl 12'nci sınıfa geçti. Geçen yıl dershaneye kursa gidiyordu. Bu yılda dershanelerin kapanmasıyla birlikte temel liseye girmek istediğini söyledi. Çok ısrar etti, üniversite okumak istediğini anlattı. Ben de onun isteğini yaptım. Bir ay önce kaydını Anadolu Lisesi'nden temel liseye aldırdım. 5 bin lira ödeyeceğim. Ama devletin vereceği teşvikle ödeyebilirim. O da belli değil.

Sinan Özer: Çocuğumuzu temel liseye kaydettik. Çünkü Anadolu lisesinde okul çok kalabalık, eğitim seviyesi çok düşük. Dershaneler olmadan, sadece okulda gördüğü eğitimde iyi bir üniversite kazanamazdı. Hem dershane hem okul diye temel liseye göndermek istedik. 2 yıl sınava hazırlanacaktı daha cazip geldi. Şimdi ne yapalım; orada mı kalsın, temel liseye mi devam etsin bilmiyoruz. Kaydettirdiğimiz okul "Dönüşümü tamamladık, yetkimizi aldık" diyor. AYM'nin kararıyla kafamız çok karıştı. Okullarda kurs vereceğiz deniliyordu. O da belli değil. Şu an ne yapacağız, hiç bilmiyoruz.

Özlem Kaya: Yeğenimi derhaneden özel okula dönüşen kuruma gönderdik. TEOG sınavlarında başarılı olsun, diploma ortalaması yüksek olsun diye böyle bir karar aldık. O okul kapanırsa kaydımızı başka yere aldırırız, yoksa ortaokul olduğu sürece eğitime devam edecek. Amacımız çocuklarımızın daha iyi bir okulda eğitim alması. Özel okulda daha iyi eğitim alacağına inanıyorum. Bu nedenle böyle bir tercih yaptık. Şimdi ne olacağını ben de bilmiyorum. Bekleyeceğiz, ona göre hareket edeceğiz.

Neşe Yürüdü: Kızım Pendik Anadolu Lisesi'nde 12'nci sınıfa geçti. Daha önce dershaneye gidiyordu. Dershane kapanıyor diye mart ayında temel liseye nakil yaptırdık. Şu anda kaydı temel lisede. Ama iki gün önce dershanelerin kapatılmasına iptal kararı çıktı. Şimdi çok üzgünüm, çok şaşkınım. Kanser hastasıyım, eşim taksicilik yapıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kızımızı temel liseye göndermek için bütün masraflardan kıstık. Devlet lisesinden nakil yaptırdık, şimdi nasıl geri alacağız? Üç çocuk okutuyorum. Mart ayında indirim yaptılar, temel liseye gönderdik. 10 bin liraya hem dershane hem de eğitim hizmeti vereceklerdi. Fakat kayıt yaptırdığımız temel liseye ulaşamıyoruz. Şu anda Sakarya'da bir köydeyiz. Haberi burada aldım. Çok mağduruz. Çocuklarımızı kullanmasınlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber