Memur ve işçilerin maaş ve özlük haklarını yeniden düzenleyecek bir yasal çalışma başlatıldı.

Haber Giriş : 04 Mart 2004 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda çalışan memur ve işçilerin maaş ve özlük haklarını yeniden düzenleyecek bir yasal çalışma başlatıldı.

Yeni yasal düzenlemeyle devlet kademelerindeki maaş adaletsizliği ortadan kaldırılacak.
Hükümet, devlet memurları arasındaki maaş uçurumunu sona erdirmek için bir çalışma başlattı. Aynı işi yapan ancak farklı maaş alan kamu çalışanları arasındaki bu adaletsizliği gidermek için, 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası kaldırılarak, yerine yeni bir yasa getiriliyor. Yasal düzenlemenin Nisan ayında Meclis'e gönderilmesi hedefleniyor.

Hükümet, Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'ne (TODAİE) memur maaşları arasındaki farklılığının ortadan kaldırılması ve kamu çalışanları arasında maaş ve sosyal hakları bakımından bir standart oluşturulması için bir çalışma yaptırdı.

Hükümet, bu düzenlemeyi Meclis Genel Kurulu'nda 40 maddesi geçmiş bulunan Kamu Yönetimi Temel Yasası'na koymak istiyordu. Ancak bu yasanın kapsamı dışına çıkması nedeniyle ayrı bir düzenleme yapılması görüşü ağırlık kazandı. Hükümet, bu çalışmanın bitirilerek yasa taslağı haline getirilmesi ve Bakanlar Kurulu'na sunulması için TODAİ'ye 15-20 Nisan tarihine kadar süre verdi.

Bakan Şahin: Kararlıyız
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TODAİ'ye böyle bir görev verdiklerini doğruladı.

Bakan Şahin, şöyle konuştu: "Bütün sorunları belki tamamen çözmek mümkün değil. Ama büyük ölçüde çözebilecek olan bir yasal çalışma için TODAİ'ye böyle bir görev verdik. İnanıyorum ki ciddi bir çalışma sonucunda bu problemleri önemli ölçüde giderecek bir taslak gelir, Bakanlar Kurulu'na. Biz de çalışırız, belki Mayıs ayı içerisinde TBMM'ye sevk etme imkanı buluruz. Böylece memurlarımızın, diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarıyla ilgili bu yasayla ciddi bir iyileştirme yaparız diye umut ediyorum. Hükümet olarak bu konuda kararlıyız."

Devlette 4-5 farklı maaş var
Alınan bilgiye göre yeni yasa tasarısının temel felsefesi devlet kademelerinde maaşların daha adilane dağıtımı üzerine kuruluyor. Bilindiği gibi bazı kurumlarda çay dağıtan işçi kadrosundaki bazı görevliler, kurum müdürlerinden daha fazla maaş alabiliyor. Yine aynı kurum içerisinde aynı eğitim ve dereceye sahip olmalarına rağmen kadro farkı nedeniyle maaşlarında uçurum bulunan memurlar bulunuyor.

Düz memur, polis, asker, Adalet Bakanlığı mensupları kendi içlerinde değişik tazminatlar uygulayabilirken, yine bazı özerk kurullar da kuruluş yasasına kendi lehlerine maddeler ekleyerek, elde ettikleri döner sermaye gelirlerinden kendilerine ve çalışanlarına ek ücret aktarabiliyorlar. Böylece devletin kurumları arasında 4-5 çeşit maaş dağıtım tablosu ortaya çıkıyor. Yeni yasa ile bu tür farklılıkların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber