AB'de Fantastic 5G projesi hayata geçirildi

Çok farklı beklentileri karşılaması beklenen 5G'de dünya liderliğini hedefleyen AB, Fantastic 5G projesine başladı. 2 yıl sürecek projeye 8 milyon Euro ayrıldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Temmuz 2015 12:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AB'de Fantastic 5G projesi hayata geçirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonunu koyduğu 5G ile ilgili Türkiye'de şirketler çalışmalarını yoğunlaştırırken, Avrupa Birliği de konuyla ilgiliyeni bir araştırma projesi hayata geçirildi.

Aralarında Alcatel-Lucent, Nokia Networks, Huawei, Orange ve Telecom Italia'nın da yer aldığı 16 tedarikçinin desteklediği ve FANTASTIC 5G (5G'de Kablosuz İletişim Ağları Kapsamında Ölçeklenebilir Hizmet Sunumu İçin Esnek Hava Arayüzü) adı verilen projede tedarikçi ve operatörler bir araya gelerek, 5G şebekeleri için modüler bir tasarım ile 6 GHz'in altında çok-hizmetli yeni bir hava arayüzü geliştirmek için çalışacak. Proje ile esneklik, ölçeklenebilirlik, çok yönlülük, etkinlik ve gelecekte olabilecek değişikliklere uyum gibi özelliklere sahip sistem sayesinde farklı cihazları ve trafik özelliklerini destekleyecek 5G çözümleri geliştirilmesi hedefleniyor. 2 yıl sürecek projeye 8 milyon Euro AB fonu sağlanacak.

Farklı beklentileri karşılayacak

5G hayatımıza girdiğinde gerek hizmetler ve cihazlar, gerekse kullanım ortamı ve mobilite seviyesi anlamında birbirinden çok farklı beklentileri karşılaması gerekecek. 4G, böyle yüksek derecede bir heterojenliği karşılayacak şekilde tasarlanmamıştı. Bu da, 5G'de zaman zaman birbiriyle çelişebilecek Kilit Performans Göstergeleri'nin desteklenmesi ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Avrupa Birliği, geleceğin teknolojik altyapısını oluşturacak 5G için standartları belirleme çalışmalarında öncü güç olmak için uzun süredir ciddi miktarda hem maddi kaynak hem de enerji harcıyor. 5G Kamu Özel Sektör Ortaklığı (5G-PPP) çatısı altında yürütülen çalışmaların hedefi 2020 yılında 5G'nin hayata geçirilmesi. 5G-PPP'ye yalnızca AB'nin sağlayacağı kamu desteğinin 700 milyon Euro olması bekleniyor.

Türkiye'de önemli adımlar atılıyor

5. nesil mobil iletişim teknolojilerinde öncü rol üstlenme konusunda dünyada yoğun rekabet yaşanırken, Türkiye'deki operatörler ve teknoloji şirketleri de bu konuda önemli adımlar atıyor. Turkcell hem ASELSAN hem de Ericsson'la bu konuda işbirliğine gitti. ASELSAN işbirliğiyle Türkiye'nin 5G teknolojisinde üretici ülke haline getirilmesini amaçlayan iki kurum, bu kapsamda geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarı için ortak çaba sarf edeceklerini açıkladı. Ericsson'la imzalanan mutabakat anlaşması ise 5G kullanım, gereksinim ve uygulama senaryoları konusunda ortak anlayış geliştirmeyi hedefliyor. Turkcell daha önce de Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği (NGMN Alliance) tarafından oluşturulan 5G Girişimi'ne dahil olmuştu. Avea ise Dünya GSM Birliği (GSMA) bünyesinde 5G'nin geleceğini şekillendirmek üzere kurulan MOTO (Mobile Opportunistic Traffic Offloading) ve aynı amaçla kurulan AB destekli CROWD projelerine dahil olarak, Türkiye'yi bu uluslararası projelerde temsil eden şirket oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber