Şanlıurfa'da terör saldırısı: Çok sayıda ölü var...

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamada ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 20 Temmuz 2015 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şanlıurfa'da terör saldırısı: Çok sayıda ölü var...

Kobani'nin yeniden inşası için Suruç'ta toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyelerinin basın açıklaması sırasında meydana gelen patlamada aralarında canlı bombanın da olduğu sanılan 10'u kadın 20'si erkek 30 kişi yaşamını yitirirken, 76 kişinin yaralandığı açıklandı.

Katliamda 23 kişinin olay yerinde, 6 kişinin Suruç Devlet Hastanesi'nde, 1 kişinin de Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde öldüğü belirtildi.

Patlamada yaralananların sayısının da 76 olduğu açıklandı. Bunlardan 34'ü ayakta tedavi görüp taburcu edilirken, 22 yaralı Suruç Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyor. Hayati tehlikesi bulunan 20 yaralının da Şanlıurfa ve çevre illerdeki hastanelerde tedavisi devam ediyor.

Bu arada olay yeri güvenlik kordonuna alınırken, patlamayla ilgili soruşturmayı 4 savcı birden yürütüyor.

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41'inci yıldönümü nedeniyle KKTC'ye giderken Suruç'taki patlama meydana geldi. Erdoğan'ın Kıbrıs'a iner inmez olayla ilgili bilgi aldığı ve yetkililerle durum değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.

EMNİYET MÜDÜRÜ VE JANDARMA KOMUTANI OLAY YERİNDE

Olayın ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü de patlama yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, patlamada intihar saldırısı ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Yaralılar ile ölenlerin cesetleri Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, yaralılardan durumu ağır olanlar ise Şanlıurfa'daki hastanelere sevkedildi. İlçede yaralılar için kan anonsları yapıldı. Çalışmalar sürerken, saat 13.30 itibarıyla çay bahçesinde hastane morguna kaldırılmayı bekleyen cesetlerin bulunduğu görüldü.

3 bakan patlama bölgesine gidiyor

PATLAMADA CANLI BOMBA İHTİMALİ

Bir canlı bombanın yol açtığı sanılan patlamada ilk belirlemelere göre 10'u aşkın insan hayatını kaybetti.

EN AZ 25 ÖLÜ

Reuters ilerleyen dakikalarda ölü sayısının en az 20 olduğunu duyurdu. Sonrasında ölü sayısının 25'e yükseldiği bilgisi geldi. Çok sayıda kişi de yaralandı. Patlamanın şiddetiyle çevredeki binaların canları da kırıldı. Bölgeye ambulanslar sevkedilerek yaralılara müdahale ediliyor.

İçişleri: 27 vatandaşımız hayatını kaybetti

YARALILAR İÇİN KAN ARANIYOR

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Suruç'taki patlamada yaralananlar için Suruç Devlet Hastanesi'nde kan ihtiyacı olduğunu Twitter'dan duyurdu.

SURUÇ'TAKİ PATLAMADAN SONRA İLK GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ

KOBANİ'YE GEÇMEK İSTİYORLARDI

Suruç'taki patlama, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'na bağlı gençlerin, Kobani'ye geçmek üzere toplandıkları merkezde gerçekleşti.

Bölgedeki kaynaklar, patlamanın Amara Kültür Merkezi'nde, gençlerin Kobani'ye geçiş amaçlarını anlatmak üzere basın açıklaması yaptıkları sırada gerçekleştiğini kaydediyorlar.

Gençlerin, başta İstanbul olmak üzere, Kobani'ye geçmek üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinden geldikleri, Kobani'ye yardım, oyuncak gibi malzemeler götürülmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

GÖRGÜ TANIĞI DEHŞETİ ANLATTI

Yaşanan dehşeti bölgede bulunan görgü tanıkları anlattı.

Görgü tanıklarından Garip çelik şunlkarı söyledi:

"Basın açıklaması için gitmiştim. Gençler basın açıklaması yapacaktı. Hangi koşullar kobaniye geçeceklerini anlatıyorlardı. tam foto çekmeye çalışırken çok şiddetli bir patlama oldu. Cesetler her yere yayıldı. Cesetlerin altında kaldık o derece şiddetliydi. Tam basın açıklaması yapılırken oldu. Patlama diyoruz ama patlamanın şekli belli değil, canlı bomba olabilir. Bu daha önce tasarlanmış. İntihar saldırısı olabilir, çözemedik.

Gerçekten şok büyük bir kargaşa yaşandı. Kamera elimdeydi, insanlar şoka girdiler, sonra yaralılar taşınmaya başlandı. Ambulanslar çok geç geldi. Araçlar yaralıları almak istemedi, kargaşa çıktı. Polisler havaya ateş etti. İnsanlar ağlayarak geliyor. Sabah yolda kontrol yoktu ama sonra gelenler kontrol edildi alana gelirlerken. Planlanmış olabilir. Biz İstanbul'dan geldik. Dün yola çıkıp geldik.Amara Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapılıyordu. Patlama olurken kameram açıktı çekim yapıyordu, alttan üste doğru patlama oldu. Mantık olarak poşet içinde veya yerde olması mantıklı gelmiyor, canlı bomba ihtimali var. Kitlenin tam ortasında oldu. İstanbul'dan birlikte geldiğim arkadaşlarım hayatını kaybetti."

Patlamanın yaşandığı Suruç Suriye sınırında yer alıyor

Kadir Ergün - Görgü tanığı:

Saat 12 sıralarından oldu. Olay yerine 100 metre uzaklıktaydım. Cenazeler hep paramparça olmuştu. Kelimelerle ifade etmek çok zor.

Kobani yolunda da patlama gerçekleşmiş. İlk saldırı kültür merkezinde yapıldı. En az 15 cenaze var olay yerinde bekliyor. Kan ihtiyacımız var. Aşırı bir kan ihtiyacımız var. Suruç halkına ağrı yapılıyor. Herkes kan vermeye çağırılıyor. 2. Bir patlama olması ihtimali var.

AMARA KÜLTÜR MERKEZİ

Amara Kültür Merkezi, bölge halkının çeşitli kurslar aldığı ve yoğun olarak rağbet gören bir yer olarak biliniyor. Hem bölgede yaşayanlar, hem de kültür merkezine gelenler genellikle kültür merkezinin yanındaki çay bahçesinde oturuyor.

PATLAMA YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR

PATLAMA YERİNDE KARGAŞA

Patlamanın şiddetiyle bölgeye akın eden çok sayıda vatandaş, kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürülmesine yolaçtı. Bu nedenle polis bölgede toplananları uzaklaştırmak için büyük çaba harcıyor. Şanlıurfa kent merkezinden de ilçeye takviye polis ekipleri sevkedildi. Çevre il ve ilçelerden ambulanslar bölgeye gönderilirken, Diyarbakır'dan da ambulans helikopter ilçeye sevkedildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bu sabah 09.00 sıralarında Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Burada toplu kahvaltı yapan grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Suruç'un karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentine gitmek üzere, sadece özen izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçmeyi planladıkları ifade edildi.

Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP'li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Burada el işi ve beceri kursları düzenlenip toplantılar yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber