Deklarasyona iki parti karşı çıktı

Başbakan Davutoğlu'nun 3 partiye yaptığı teröre karşı ortak deklarasyon çağrısına önce MHP, ardından da HDP olumsuz yanıt verdi. Ak Parti ve CHP ikili bir deklarasyon fikrine sıcak bakıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Temmuz 2015 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Deklarasyona iki parti karşı çıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suruç katliamının ardından 3 partiye yaptığı teröre karşı ortak deklarasyon çağrısı sonuçsuz kaldı. Önce MHP, ardından da HDP ortak deklarasyona karşı çıktı. HDP bunun yerine IŞİD'e karşı, "Barış Platformu" etrafında herkesi birleşmeye çağırırken, deklarasyon diplomasisini yürüten Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Herhangi bir terör örgütüne değil teröre karşı toptan bir ittifak oluşturulmalıdır" dedi. Ak Parti, deklarasyon fikrine sıcak yaklaşan CHP ile ikili bir deklarasyon yayımlayıp yayınlamamayı MYK'sında değerlendirme kararı aldı.

Ortak deklarasyona karşı çıkan ilk parti MHP oldu. Bahçeli, önceki geceki yazılı açıklamasında, şu ifadelerle ortak deklarasyon için "yokum" dedi: "IŞİD ve PYD arasındaki çatışmayı Türkiye'ye taşımak isteyenlere koz verircesine, dört siyasi partinin genel başkanı bir araya gelerek teröre karşı ortak bir deklarasyona imza çağrısı samimiyet ve gerçeklerden uzaktır. MHP'nin şiddet ve teröre karşı nerede durduğu bellidir. Bu konuda hiç kimseye ispat yükümlülüğü yoktur. Eğer Davutoğlu, teröre karşı tavır alacaksa ve de imza atacak bir ortak arıyorsa öncelikle çözüm sırdaşı HDP'nin kapısını çalmalı ve bu PKK imalatını ikna etmelidir."

HDP'den ret

Bahçeli'nin açıklaması sonrası Ak Parti'de gözler HDP'ye çevrildi. Bu konunun da değerlendirildiği HDP'nin olağanüstü MYK'sı sürerken Şanlıurfa'ya giden Davutoğlu, çağrısını yineledi.

Ancak HDP'den de kısa süre sonra olumsuz mesaj geldi. Demirtaş, dün MYK sonrası yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nca, "yok" sayıldığını belirttiği Dolmabahçe mutabakatına gönderme yaparak, Davutoğlu'na, "Siz o deklerasyona sahip çıkamaz durumdayken yeni deklarasyon yapmanızın anlamı olmuyor.

Yarın bir gün ortak imzaladığımız deklarasyona ne kadar sahip çıkabilirsiniz? Ne kadar iradeniz var, gündeminize, partinize ne kadar hakimsiniz görmek istiyoruz. Dolmabahçe deklarasyonuna karşı tavrınız nedir? Bunlarla ilgili düşüncelerinizi duymak istiyoruz öncelikle" yanıtını verdi. HDP, herkesi IŞİD'e karşı Barış Platformu etrafında birleşmeye çağırdı.

Ünal tepki gösterdi

Ak Parti Grup Başkanvekili Ünal, ise HDP'yi eleştirerek, "Terörün her türlüsüne neden lanet okuyamıyorlar? Teröre karşı ortak mücadele konusunda niye risk almıyorlar?

Çünkü PKK'dan geldiğinde terörü adeta meşru gören, öz savunma olarak değerlendiren akıl, ortak bir dil geliştiremez" dedi.

HDP'nin deklarasyon yerine IŞİD'e karşı Barış Platformu etrafında herkesi toplanmaya çağırdığını hatırlatan Ünal "Bu platform terörün her türlüsüne karşı bir duruş sergileyecek mi? Herhangi bir terör örgütüne değil, teröre karşı toptan bir ittifak oluşturulmalıdır" diye konuştu.

Ünal, Milliyet'in, "CHP ile ikili bir deklarasyon söz konusu olur mu" sorusunu, "CHP bunun faydalı olacağını söylemişti. MYK'da konuyu değerlendireceğiz. İkili bir deklarasyon olabilir mi bakacağız" diye yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber