Halit Bey anlaşınca 14 bin yatırımcı tazminattan oldu

Danıştay'da küçük yatırımcılar Halit Cıngıllıoğlu için çıkacak karara müdahil olmuştu. Eğer Halit Bey de Sema Cıngıllıoğlu gibi AİHM'ye başvursaydı 14 bin küçük yatırımcı tazminatı hak edecekti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 23 Temmuz 2015 09:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Halit Bey anlaşınca 14 bin yatırımcı tazminattan oldu

Rahim AK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) aldığı Demirbank'a el koyma kararını haksız bulmasının ardından bankanın 14 bin küçük yatırımcısı da heyecanlandı. Bankaya el konulduğunda İstanbul Borsası'nda 13 bin ve Almanya'da da bin olmak üzere toplam 14 bin küçük ortağının hisselerine de el konulmuştu. Küçük ortakların 80 milyon dolara karşılık gelen paylarının ödenmesi için girişimler devam ederken büyük ortak Halit Cıngıllıoğlu'nun Danıştay'ın Demirbank'a el koyma kararını iptal etmesinin ardından devletle bankacılık lisansı karşılığı anlaşıp Sema Cıngıllıoğlu gibi AİHM'ye gitmemesinin şimdi küçük yatırımcıların haklarını almalarına engel olduğu ortaya çıktı. Demirbank'a el konulmasıyla ilgili dava açan Halit Cıngıllıoğlu Danıştay'da haklı bulunmuştu. Demirbank yatırımcılarının avukatı Suna Altun da Danıştay'a başvurarak Cıngıllıoğlu'nun davasına müdahil olunmasını sağlamıştı.

FİİLİ İMKANSIZLIK NEDENİYLE ÖDENMEDİ

Bu karara göre Danıştay'da Halit Cıngıllıoğlu için geçerli olan durum yatırımcılar için de geçerli olacaktı. Cıngıllıoğlu davayı kazandı ve devletle anlaşarak bankacılık yapma hakkını geri aldı. Ancak tazminat için AİHM'ye gitmedi. Küçük yatırımcılar ise BBDK'ya başvurduğunda Ankara Hukuk Fakültesi'nin fiili imkansızlık kararı nedeniyle paraların ödenmemesi sonucuna varıldı. BDDK'nın bu tavrından sonra mağdurlar AİHM'ye gitmedi ve 6 aylık başvuru süreci kaçırıldı. Suna Cıngıllıoğlu ise tezminat için AİHM'ye gitti ve tazminat hakkı elde etti. Eğer Sema Cınlgıllıoğlu gibi Halit Cıngıllıoğlu da AİHM'ye başvursaydı Danıştay kararı gereği küçük yatırımcılar tazminatlarını alacaktı. Yine de küçük yatırımcıların avukatı Suna Altun, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaparak tazminat almayı hedefliyor.

İNGİLİZLERLE ANLAŞTI İDDİASI

Kulislerde Halit Cıngıllıoğlu'nun Danıştay kararının ardından Demirbank'ın yeni sahibi HSBC tarafından Lonrda merkeze çağrıldığı ve tazminat davası açmaması için anlaştığı iddia ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber