Maliye'nin kılavuzu Sabancı olacak

Haber Giriş : 04 Eylül 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda 2009 yılından itibaren uygulanacak stratejik plana, Maliye Bakanlığı örnek oluşturması amacıyla 1 yıl erken başlayacak. Maliye'nin kendisi için açıklayacağı ve 2008-2012 yıllarını kapsayacak olan plana, Sabancı Grubu'ndan Bimsa şirketi destek olacak. Bimsa'nın, Amerikan Palladium şirketi ile ortak olduğu stratejik plan ve performans bütçeleme konusunda Maliye'ye yol göstereceği belirtildi. Gelecek 5 yıla ilişkin hedef ve bu hedeflerin hangi kaynakla nasıl yapılacağının yer alacağı Maliye Bakanlığı'nın stratejik planı, 16 Nisan 2007'de kamuoyuna açıklanacak.

Stratejik planlama ile Maliye'nin esas amacı vergi toplamak ve kamu harcamalarını disipline etmek olduğu için, hedeflerin en büyüğü, bu iki açıdan belirlenecek. Maliye, stratejik planla 5 yıl süresince esas faaliyet alanında hangi amaca ulaşmak istediğini açıklayacak. Planın ayrıntılarında ise bu amaca ulaşmak için, hangi birimde neler yapılacağı, bu çalışmadan hangi ölçülebilir sonuçların elde edileceği ve bunun ana hedefle ilişkisi kurulacak. 2007 Nisan ayına kadar geçecek sürede, halen mevcut bütçe sistemi ile çalışmaya alışık olan bürokrasi, stratejik planın pratik uygulamaları üzerinde durularak eğitilecek. Maliye'de halen başarı kriteri gelir boyutunda, "vergi gelirinin enflasyonun üzerinde artması" olarak değerlendiriliyor. Harcamalarda başarı ise daha çok "faiz dışı fazla göstergesi" ile kontrol ediliyor.

Stratejik planlama ile bu hedeflere yine bakılacak ancak planda "5 yılda, dolaylı vergilerin oranı şu kadar oranda azaltılacak" denildi ise, hedefler bu açıdan da incelenecek. Başarısızlık durumunda ise sebepleri ortaya konulacak.

Devlette 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereği stratejik plana geçilmesi kararlaştırılmıştı. Daha önce bazı üniversitelerle küçük çaplı kamu kuruluşlarında pilot uygulamaya başlanan stratejik plan, ilk defa bir bakanlıkta uygulanacak. Böylece diğer bakanlıklar için de Maliye örnek oluşturacak. Stratejik planla birlikte bütün harcama ve gelirler için hedef belirlenecek. Bu hedeflere nasıl ulaşılacağı açık açık anlatılacak. Maliye'de plana nasıl geçileceğine ilişkin ağustosun son haftasında bir toplantı yapıldı ve geçiş için tarihler belirlendi. 15 Eylül 2006 tarihine kadar mevcut durum analiz edilecek. Zayıf ve güçlü yanlar ortaya konulacak. Buna göre 21 Kasım 2006 tarihinde Maliye Bakanlığı'nda "mevcut durum anlayışı" sona erdirilecek. Hazırlık safhasının ardından plan, martta son şeklini alacak. 16 Nisan 2007 tarihinde stratejik plan kamuoyuna açıklanacak. Plan, 2008 yılı bütçesiyle birlikte hayata geçirilecek. Bu projeye TÜBİTAK da 1.8 milyon YTL'lik destek verecek.

Bimsa yol gösterecek

Sabancı Holding şirketlerinden Bimsa Uluslararası İş, Bilgi ve Yönetim Sistemleri şirketi, bir süre önce Amerikan Palladium Executing Strategy Group ile ortaklık kurdu. Bu ortaklıkla iki şirket Türkiye ve Ortadoğu'da etkin olmayı hedefliyor. Palladium şirketi ortakları Robert S. Kaplan ve David P. Norton'dan oluşuyor. Şirket stratejik plan hazırlanırken destek verecek. İki şirket ilk etapta stratejik ortaklık kurdu. Mali ortaklık ise gelecekte değerlendirilecek. Palladium Executing Strategy yeni bir uygulama stratejisi bilimi geliştirerek dünyanın önde gelen organizasyonlarının yönetim şeklini değiştiriyor. Kamu sektöründe ve özel sektörde binden fazla proje uygulayan Palladium Executing Strategy, strateji uygulamada lider kuruluş olarak tanınıyor.

REFERANS

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber