Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi'ne göre piyasadaki tüm ilaçlarda bir ay sonunda ikinci bir fiyat düzenlemesi yapılacak.

Haber Giriş : 05 Mart 2004 06:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi'ne göre piyasadaki tüm ilaçlarda bir ay sonunda ikinci bir fiyat düzenlemesi yapılacak.

Ayrıca eczacıların, yapılan indirimden kaynaklanan zararları da telafi edilecek.Sağlık Bakanlığı, yeni ilaç fiyat kararnamesine göre, kur ve KDV indiriminin ardından piyasadaki tüm ilaçlarda 1 ay sonunda ikinci bir fiyat düzenlemesi yapacak.

Alınan bilgiye göre, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan yeni İlaç Fiyat Kararnamesi'nde fiyatlandırma modeli değiştirildiği için kararnamede belirtilen fiyat üzerinde satılan ilaçların fiyatları da düşürülecek. Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde oluşturulan "Fiyat Değerlendirme Komisyonu" artık 3 ayda bir toplanarak Sağlık Bakanlığı'na tıbbi ürünlerin fiyatının artırılması, eksiltilmesi veya dondurulması önerisinde bulunacak. Döviz kurunda aşırı oynaklık durumunda komisyon olağanüstü de toplanabilecek.

Kararnameye göre, ilaçların KDV hariç azami perakende fiyatı tespit edilirken; 2004 yılı için Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, her yıl 5 Avrupa Birliği ülkesinden ürünün en ucuz olduğu 2 ülkedeki fiyatlar referans alınacak.

Eczacıların zararları telafi edilecek
Bu arada, ithal ilaç fiyatlarının değişmesi nedeniyle eczane stokunda bulunan ve kararname gereği fiyat değişikliği oluşan ilaçlarda eczanelerin ekonomik kayba uğramaması için yapılan görüşmeler sonuçlandı. Buna göre, eczacıların zararları, firma, depo ve eczane mutabakatı ile kısa sürede telafi edilecek. Türk Eczacıları Birliği bu amaçla bölge eczacı odalarına gönderdiği bir yazıyla, eczanelerin, ellerindeki ithal ilaç stoklarını yarına kadar Türk Eczacıları Birliği web sitesinde yer alan listeye işlemeleri istendi.

İlaçta fiyatlar düşecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, ilaç fiyatlarında yapılan KDV ve kur indiriminin ardından ilaçların önemli bir kısmında 1-1.5 ay sonra yeniden belli fiyat düşüşleri olacağını söyledi.

Akdağ, Sağlık-İş Sendikası Başkanı Mustafa Başoğlu ve beraberindekileri makamında kabul etti. Kabulde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Akdağ, bir soru üzerine ilaç fiyatlarında iki ayarlamadan dolayı indirimler yapıldığını hatırlattı. İndirimle özellikle ithal ilaçta önemli oranda ucuzlama olduğunu söyledi.

Yerli ilaç fiyatlarına 15 aylık süre içinde yalnızca yüzde 7 oranında zam yapıldığını belirten Akdağ, bunun da enflasyonun çok altında bir artış olduğunu ifade etti. İlaçlarda KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesiyle tüm ilaçlarda indirim yapıldığını hatırlatan Akdağ, "Bir kere daha ilaçların önemli bir kısmında yaklaşık 1-1.5 ay sonra belli fiyat düşüşleri olacaktır" dedi.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber