Başkanlık Divanı'nda 'Saray' krizi yaşanıyor

CHP'li 4 TBMM Başkanlık Divanı üyesi Saray'a gitmeyeceğini belirtirken, TBMM İdare Amiri Ak Parti'li Uslu, "Siyasi hesap" değerlendirmesi yaptı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Temmuz 2015 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanlık Divanı'nda 'Saray' krizi yaşanıyor

ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara

Koalisyon ortaklığı için heyetlerarası müzakere sürecini sürdüren Ak Parti ile CHP arasında "saray" krizi patlak verdi. Pazartesi günü saat 14.00'te Cumhurbaşkanı'nı ziyaret için uygun olup olmadıkları sorulan CHP'li 4 TBMM Başkanlık Divanı üyesi, Saray'a gitmeme kararı alırken, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise Milliyet'e, "Şu kritik süreçte devletin en tepesine gitmemek için mazeret üretmek siyasi hesaptan başka bir şey olamaz. Devlet teamülleri siyasi parti hesaplarına feda edilmemeli" çıkışında bulundu.

Ertelenmişti

TBMM Başkanlık Divanı'nın seçiminin ardından yapılan ilk toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ziyaret konusu Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tarafından gündeme getirilmiş, ancak o toplantıda CHP ve HDP'li üyeler mazeretlerini dile getirmişlerdi. Bunun üzerine Yılmaz ziyaret için ileri bir tarihin belirlenmesini ve en azından her partiden bir üyenin katılımıyla Saray'a gidilmesini önermişti.

Edinilen bilgiye göre önceki gün TBMM Başkanlık Divanı üyeleri aranarak, 27 Temmuz Pazartesi saat 14.00 için görüşleri soruldu. CHP'li 4 divan üyesi Şafak Pavey, Tufan Köse, Emre Köprülü ve Gülizar Biçer Karaca parti yönetimiyle görüşerek, kararlarını netleştirdi. 4 CHP'li üye parti kararı çerçevesinde, Saray'a gitmeme tavrını benimsedi. HDP'nin de benzer tavır sergileyeceği öğrenilirken, bu durumda AK Parti ve MHP'li üyelerin katılımıyla gerçekleşecek ziyaretin ileri bir tarihe ertelenip ertelenmeyeceği merak konusu.

Konuya ilişkin Milliyet'in sorularını yanıtlayan Uslu, pazartesi günü için ziyaretin planlandığını belirterek, "Ancak henüz kesinleşmedi. Olağanüstü bir süreç içindeyiz. Son dakikada bir gelişme olursa ziyaret ileri bir tarihe de ertelenebilir" dedi.

'Teamüllere aykırı'

Uslu, CHP ve HDP'nin Saray'ı ziyaret etmeme tavrına ilişkin soru üzerine ise şunları söyledi:

"Her divan seçiminden sonra Cumhurbaşkanı ziyaret edilir. Bu bir devlet teamülüdür. Devlet teamülleri siyasi parti hesaplarına feda edilmemeli. Partimiz ile CHP arasında koalisyon görüşmeleri devam ederken, her iki taraftan da heyetlerarası ilk görüşme sonrası 'iyiniyetli bir şekilde olumlu sürüyor' şeklinde açıklamalar yapılmışken, CHP'nin böyle bir tavır içinde olacağını düşünemiyorum. Yaşanan şu kritik süreçte devletin en tepesine gitmemek için mazeret üretmek, siyasi hesaptan başka bir şey olamaz. Geçmişte farklı söylemler kullanılmış olabilir. Ama koalisyon ortağı olacaksan 'dün dünde kalmıştır' dersin, devam eder gidersin. CHP acaba yarın hükümet olduğunda da Cumhurbaşkanı'na gitmeyecek mi? Devlette küslük olmaz. HDP'nin ne yaptığı zaten belli değil. Tutarsız bir yaklaşım içinde. Bu nedenle HDP'nin tavrını anlayabilirim, ama CHP'nin daha iyi niyetli olmasını beklerim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber