İnterneti ve sanal ortamı halkın yararına kullanma konusunda devlet, özel sektörü solladı

Haber Giriş : 05 Mart 2004 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnterneti ve sanal ortamı halkın yararına kullanma konusunda devlet, özel sektörü solladı.

Kamu kuruluşlarına bağlı genel müdürlükler, web siteleriyle halka indi Sitelerde yok yok.Deterjanı nasıl almalı, ay sonunu nasıl getirmeli, kapıya polis dayanırsa ne yapmalı, camide abdest alırken ceketi ?muslukçulardan' nasıl korumalı?. Bu ülkenin okulları, hayat bilgisi dersini sadece çocuklara öğretir. Oysa hep söylenir: Yetişkinlerin de böyle bir derse ihtiyacı var. Biraz eliniz kalem tutuyorsa, okur yazarsanız, mahallede, otobüste, belediyede, mutlaka birileri yanaşır yanınıza, "Evladım bu dilekçe nasıl yazılacak?", "Beni tanık olarak çağırmışlar, gitmesem olur mu" Bu soruların arkası gelmez.

BÜYÜKLERE HAYAT BİLGİSİ
Sorular bir yana, devlet, bakanlıklar ve onlara bağlı genel müdürlükler kanalıyla, web sitelerinde sessiz sedasız "Büyüklere Hayat Bilgisi" dersi veriyor. Devlet, edevlet olma yolunda, çok basit uyarılardan başlayarak, insan hakları, hasta hakları, konut dokunulmazlığı, geçersiz ifade, çarşı pazarda tüketici hakları, bilişim suçları gibi akla gelebilecek her konuda bu siteler yoluyla "danışmanlık" hizmeti veriyor ve sitelerin güncellenme hızıyla, özel sektörün de önüne geçiyor. İşte örnekleri Sanayi Bakanlığı'nın www.sanayi.gov.tr adresli web sitesi de özellikle günlük hayatta tüketici açısından sorun yaratacak pek çok soruna yer veriyor. "Ayakkabı astarının boya verip vermediğini parmağınızı astara sürerek test edin, çocuk ayakkabısının arkası ser, önü yumuşak olanını tercih edin" ile başlayan uyarılar, temizlik malzemesi, gıda, elektronik eşya, mobilya gibi her konudaki alışveriş uyarılarıyla devam ediyor. Site aynı zamanda kooperatiflere, organize sanayi bölgelerine, meyve sebze hallerine ve sanayiciye de bilgiler veriliyor.

SANAL LABORATUAR
Milli Eğitim Bakanlığı'nın www.meb.gov.tr adresli web sitesi, hem öğrenci, hem de öğretmen düşünülerek hazırlanmış. İlkokul birinci sınıf öğretmenlerine fiş cümleleri, harf tabloları verilirken, Öğrencilere Ek Ders bölümündeki fen laboratuarında isterseniz deney yapabiliyor, soğan zarını inceleyebiliyor, akümülatör çalışmasını izleyebiliyorsunuz.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber