Erdoğan'ın 'iz bırakan' çıkışları

Haber Giriş : 06 Eylül 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, dört yıllık iktidarında, eleştiriler karşısında bazen incitici, bazen de tartışma yaratan çıkışlarıyla tepki topladı

İktidardaki 4. yılını kasımda dolduracak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu süre içinde kendisine yönelen eleştiriler karşısında zaman zaman öfkeli, incitici ve tartışma yaratan çıkışlarıyla da dikkat çekti.
Erdoğan'ın önceki gün Balıkesir'de "Şehit cenazesi görmek istemiyoruz" diyen bir vatandaşa "Askerlik herhalde yan gelip yatma yeri değil" demesi, Başbakan'ın üslubunu bir kez daha gündeme getirdi. Erdoğan'ın geçmişte tartışma yaratan ve tepki toplayan bazı sözleri şöyle:

'Artistlik yapma lan'
(11 Şubat 2006) Mersin'deki bir toplantıda Erdoğan ile çiftçi Kemal Öncel arasında şu diyaloglar yaşandı:
Erdoğan: Böyle bağırılmaz ki, terbiyesizlik yapma.
Öncel: Terbiyesizlik yapmıyorum. Lütfen bana hakaret etmeyin.
Erdoğan: Artistlik yapma.
Öncel: Artistlik yapmıyorum, ben sanatçı değilim.

'Ananı al git'
Erdoğan: Lan terbiyesizlik yapma.
Öncel: Lan mı?
Erdoğan: Şu anda çiftçiye ne verildiğinin farkında mısın?
Öncel: Benim mahsulüm öldükten sonra mı? 2 senedir anamız ağlıyor.
Başbakan: Hadi ananı al git buradan.

'Millet size mi çalışacak'
(28 Kasım 2004) Erzurum'da "Çiftçinin durumu ne olacak?" diye bağıran bir vatandaşı, "Yahu bu millet, yatıp kalkıp size mi çalışacak?" diyerek azarladı.
(22 Ekim 2005) Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a destek olmak için Van'a giden rektörlere şu tepkiyi gösterdi: "Ben dünyayı dolaşıyorum, onlar Van'a gidiyor yahu..."
(14 Temmuz 2005) Ankara Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada, o dönemde özelleştirme sürecinde olan ve dev şirketlerin satın almak istediği yarışa girmeye hazırlandığı Ereğli Demir Çelik Fabrikası ile ilgili olarak şu nitelendirmede bulundu: "Bu kurumun içini dolaştığınız zaman her yer pislik içinde. Rezalet, değersiz. Şu anda teknolojisini yenilemekte bile zorluk çekiyor. Ne kadar siyasetçi varsa, oraya ahbabını dolduruyor..."
(10 Mart 2006) AKP'nin Kızılcahamam toplantısında konuşurken, bankacılık sektörü üzerinde kuşku uyandıracak şekilde, "Yolsuzluklar, finans sektöründe büyük ölçüde ortadan kalktı. Hâlâ yüzde 100 kalkmıştır diyemiyorum ama süreç devam ediyor" dedi.

'Hoplatacağım'
(11 Temmuz 2006) Birleşmiş Milletler'in terörü finanse edenler listesinde adı geçen Yasin El Kadı'nın Türkiye'de kollandığı konusunda yayınları eleştiren Erdoğan, "Biz bunların derdini biliyoruz. Ben sabırlı gidiyorum. Açık ve net söylüyorum; vakti geldiğinde kesinlikle açıklayacaklarım, inanıyorum ki o zaman milletimi çok daha rahatlatacak, ama onları da hoplatacaktır" sözleriyle dikkat çekti.

Büyükelçiye de sert çıkmıştı

(25 Mayıs 2006) Erdoğan, Berlin'de Türk vatandaşlarıyla bir araya geldiği toplantıda, türbanlı bir kadının konsoloslukta başörtüsü sorunu yaşadıklarını dile getirmesi üzerine, Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'e sitem etti. İrtemçelik'in, "Yazılı genelge var" sözleri üzerine Erdoğan, vatandaşların yanında büyükelçiye, "Ne talimatı bu, görmek isityorum" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber