Hesap uzmanı teftişi bitiremeyince off-shore'zedeler bankadan eli boş döndü

Haber Giriş : 06 Eylül 2006 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmar Bankası'nda son bir ay içinde paralarını off-shore hesaplardan çekip mevduata aktaran 11 bin kişinin bekleyişi devam ediyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararıyla paralarını almaları kesinleşen vatandaşların off-shore hesaplarından elde etkikleri faiz gelirinin vergisini ödeyip ödemediklerine ilişkin Maliye Bakanlığı incelemesinin tamamlanmamış olması nedeniyle önceki gün ve dün gittikleri Ziraat Bankası şubelerinden elleri boş döndü.

Edinilen bilgiye göre İmar Bankası'nı bünyesine alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 630 milyon YTL. tutan parayı Ziraat Bankası'na yatırdı. Bu paranın vadesi gelen 400 milyon YTL'lik bölümünün vatandaşlara ödenmesine önceki gün (4 Eylül 2006) başlanacaktı. Ancak vatandaşların Ziraat Bankası'na paralarını almaya gittikleri zaman kimlik belgelerinin yanında Maliye Bakanlığı'nın vergi dairelerinden alacakları 'Vergi ilişiği yoktur' kâğıdı bulundurmaları gerekiyordu. Vergi dairesinin ise bu belgeyi vermesi için vatandaşın off-shore hesaplarından elde ettiği faizi beyan etmiş ve bunun matraha göre yüzde 15 ile yüzde 30 arasındaki oranlarda vergisini ödemiş olması gerekiyor.

Ancak Maliye Bakanlığı'nın elinde bu bilgiler yok. Bakanlık kimin beyanda bulunup vergi ödediğini ortaya çıkarmak için 11 bin hesapla ilgili inceleme başlattı. Bir hesap uzmanı başkanlığında kurulan ekip aylardır bu konuda inceleme yapıyor.

11 bin vatandaşın beyanname verip vermediği ve vergisini ödeyip ödemediği İmarbank'a ait belgeler üzerindeki incelemeyle açığa çıkartılmaya çalışılıyor. Edinilen bilgiye göre, halen 7 bin vatandaşın vergiyle ilgili durumu açığa kavuşturuldu. Geriye 4 bin kişi kaldı. Onların durumu da açıklığa kavuşturulduktan sonra bilgiler Ziraat Bankası'na aktarılacak. İşlemin ardından banka şubelerine gidenlere bu bilgiler aktarılacak. Beyanname vermemiş olanlar vergi dairelerine gidip vergilerini ödedikten sonra 'Vergi ilişiği yoktur' kâğıdını alacak. Bu kâğıtla Ziraat Bankası şubelerine başvurduğunda da kendisine ödeme yapılacak. Ancak her durumda off-shore'zedelerin paralarına kavuşması uzayacak. İşlemler tamamlanırsa Ziraat Bankası vadesi dolacak 230 milyon YTL'yi de 27 Ocak'ta ödeyecek.

Beyanname veren az

İncelemesi tamamlanan 7 bin kişinin önemli kısmının faiz kazancını gösteren beyanneme vermedikleri öğrenildi. Vatandaşın hem faiz getirisinin yüksekliği, hem de beyanname vermemesi durumunda vergi ödemeyeceğini düşünerek off-shore hesaplara yöneldiği biliniyor. Bu gerçeğin de paranın ödenme sürecini hayli uzatacağı belirtiliyor. Ancak Maliye Bakanlığı'nın incelemesi tamamlanan kişilerle ilgili bilgileri Ziraat Bankası şubelerine göndermesi durumunda işlerin hızlanabileceği ifade ediliyor.

Maliye'nin 'kümesteki kazı yolmak daha kolaydır' mantığıyla davrandığını belirten uzmanlar şunları söyledi: "Maliye'nin buna dahil olmaması gerekirdi. Normal olan vatandaşın parasını alması, Maliye'nin de daha sonra faizin vergisi için devreye girmesiydi. Ancak, Maliye kümesteki kazları kaçırmamak için böyle bir yönteme başvurdu ve her zamanki gibi kolaycılığa kaçtı."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber