Asya Pasifik'te 'Paralel' uyarısı

Uzakdoğu gezisi kapsamında ziyaret ettiği Endonezya'da Paralel yapıya karşı işbirliği çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğitim gönüllüsü görünümündeki bu yapılanmaya karşı dikkatli olun

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Ağustos 2015 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asya Pasifik'te 'Paralel' uyarısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Endonezya'da "Paralel" uyarısı yaptı. Türkiye'de ulusal güvenliği tehdit eden yapının, nasıl yapılandığını, bulunduğu ülkelerde devletin sinir uçlarını nasıl ele geçirdiğini anlatan Erdoğan, "Eğitim gönüllüsü görünümündeki bu yapılanmaya karşı dikkatli olun" mesajı verdi. Erdoğan'ın anlattıklarından etkilenen Endonezyalı yetkililer, "Bu yapıya karşı işbirliği yapalım" mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uzakdoğu gezisini tamamlayarak yurda dönerken, gezinin ikinci durağı Endonezya'da Paralel yapı tehlikesi üzerinde durduğu öğrenildi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Joko Widodo, dün de ülke yönetiminde en etkili kişi olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yusuf Kalla ile görüşen Erdoğan, iki ülke arasındaki işbirliği ve bölgesel meseleleri geniş kapsamlı olarak ele aldı.


TAKTİĞİ ANLATTI

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından dinilen bilgilere göre, iki ülke arasındaki güçlü tarihi, kültürel bağlara ve müttefikliğe vurgu yapan Erdoğan, konuyu Endonezya'da güçlü olan Paralel yapıya getirdi. Yapının Türkiye'de "Eğitim gönüllüsü" olarak başlayan ve "Ulusal güvenliği tehdit eden terör örgütü"ne gelen sürecini özetleyen Erdoğan, yapının her ülkede benzer bir yapılanmaya gittiğini ve sonucunda kendi çıkarlarını önceleyen bir yapı kurduklarını anlattı. Türkiye'deki yapılanmadan ve darbe girişimlerinden örnekler veren Erdoğan, muhataplarını bu konularda uyardı. Erdoğan'ın bu uyarılarının muhataplarında karşılık bulduğu ifade edilirken, iki ülke arasındaki işbirliğinde bir başlığın da Paralel yapı ile mücadele olacağı belirtildi. Paralel yapının eğitim kılıfı altındaki faaliyetlerine destek verilmemesi gerektiğini anlatan Erdoğan, bu eğitim faaliyetlerinin Türkiye devleti ile beraber yapılabileceğini söyledi. Erdoğan'ın, okulların haricinde ülkede iş hayatı ve sosyal hayatta da etkili yapının tüm faaliyetleri yerine, ekonomide DEİK, sosyal ve kalkınma faaliyetlerinde de diğer kamu kurumları ile ortak projeler yapılabileceğini söylediği öğrenildi. Erdoğan'ın uyarılarını dikkate aldıklarını söyleyen Endonezyalı yetkililer de Paralel yapının etkili olduğu tüm alanlarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gösterdiği kurumlarla çalışabileceklerini, Türkiye için "Ulusal Güvenlik Tehdidi" olan bir yapıya karşı kendilerinin de aynı hassasiyeti göstereceklerini ifade ettikleri öğrenildi.

MÜCADELE KÜRESEL BOYUTTA

CumhurbaşkanıErdoğan, yurt dışı ziyaretleri sırasında Paralel yapıyla mücadele konusunu dosyasından ayırmıyor. Yurt içinde bu yapıya karşı sert bir mücadele veren Erdoğan, yurt dışındaki Paralel yapıya karşı da gerekli önlemlerin alınması için hükümet ve devlet başkanlarını uyarmayı ihmal etmiyor. Erdoğan'ın, Paralel yapının eğitim maskesi altında devlete nasıl nüfuz ettiğini bir bir anlatması, gittiği ülkelerde Paralel yapıya karşı mücadeleyi de artırıyor. Erdoğan daha önce de 11 ülkenin yanı sıra Ekvator Ginesi'nde düzenlenen Türkiye- Afrika Birliği zirvesinde, Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğundan gelen liderlere ve temsilcilere de benzer uyarılar yaptı. Azerbaycan, Gabon ve Senegal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretleri sonrasında Paralel yapı okullarını kapattı. Kosova, Kango, Kazakistan, Somali ve Japonya ise kapatma işlemleri başlattı. Ayrıca Kazakistan, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da bulunan Paralel yapı okullarındaki yönetimin de değiştirileceği belirtilirken, Tacikistan yönetimi de bu okulları kapatacağını duyurdu. Erdoğan, Arnavutluk ziyareti sırasında da Paralel okulları gündeme getirerek, Arnavutluk yönetimini harekete geçirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber