'15-20 bin dolar bıçak parası alan doktorlar var'

Meslekten men edildiği yolundaki iddialara karşılık, "Ben dışarıdan bıçak parası mı alıyorum 15- 20 bin dolar? Bunlar oluyor, bunların peşine düşsünler" diyerek Prof. Dr. Canan Karatay, tıp camiasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ağustos 2015 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'15-20 bin dolar bıçak parası alan doktorlar var'

Mert İnan

Prof. Dr. Canan karatay, meslekten men edildiğine dair iddialara karşı bazı meslektaşlarına yönelik, "Ben dışarıdan bıçak parası mı alıyorum 15-20 bin dolar? Bunlar oluyor, bunların peşine düşsünler" diyerek tıp camiasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Hekimler, Karatay'ın sözlerini yersiz bularak, "Biz değil, özel hastaneler para istiyor" diyorlar. Karatay'ın açıklamalarını yersiz bulduğunu dile getiren İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, "Kadın doğum meslek örgütünden Karatay hakkında şikayet geldi. Meslektaşlarımızla ilgili herhangi bir şikayet geldiğinde incelenmesi için Onur Kurulu'na sevk ederiz. Mesleki anlamda Karatay'ın hatalı olup olmadığına dair kararı Onur Kurulları verir. Daima hekimin menfaatini düşündüğümüzden cezai dosyayı TTB'ye e gönderdik" dedi.

'Benim bilgim yok'

Prof. Dr. Erez, şunları söyledi: "Meslekten men gibi bir durum şu an için söz konusu değil. Karatay, ceza alırsa bu duruma itiraz edebilir. İtiraz noktasında, yersiz bir zamanda dile getirdiği iddiaları da gündeme taşıyabilir. Canan Hoca'nın durumuyla, yaptığı açıklamaların ne ilgisi var anlamak mümkün değil!" dedi.

Hekimler, Karatay'ın "bıçak parası" iddiasını şöyle değerlendirdi:

- Prof. Dr. Mehmet Yeniterzi (Selçuk Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı): "Bu tür açıklama ve tartışmalar mesleğimize ve hekimlere olana güvene zarar veriyor. Canan Hoca'nın üzerine çok fazla gidildiğini düşünüyorum. Ortada karşılıklı bir atışma durumu yaşanıyor. Bir insanın üzerine bu denli gidilirse o kişi doğal bir refleks olarak sataşır. İnsanlara saygılı olmak lazım. Hem Tabip Odası, hem de Canan Hoca sükunetini korumalı. Vatandaşın önünde bu tür söylemlerde bulunmak doktorlara olan güveni zedeler."

- Prof. Dr. Taner Gören (İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı): "Genel olarak sağlık sisteminin çok daha büyük sıkıntıları var. Hoca da bunlardan birini dile getirmeye çalışmış. canan karatay'ın söylemlerini az çok biliyorum. Söylediklerinin bir kısmı tartışmalı. Ancak önerdiği çok şeyin doğru olduğunu biliyorum. Sağlık sisteminin içinde bulunduğu durumu düşündüğümüzde Canan Hoca çok geride bir örnek. Canan Hoca'nın üzerine fazla gelindiğini düşünüyorum. Konuşacak daha önemli konularımız var."

'Bu sözleri hiç duymamış olalım'

- Prof. Dr. Özdemir Aktan (Türk Tabipleri Birliği Başkanı eski Başkanı): "Tabip odaları hekimlerle ilgili incelemeyi yapan meslek kuruluşudur. Onur Kurulu tarafları dinler, kınama, para veya geçici süreyle meslekten men cezası verebilir. Geçici süreyle meslekten men 6 aylık süreyi kapsar. Men cezası alan hekim hiçbir tıbbi faaliyetin içinde olamaz. Karatay, fevri ve talihsiz açıklamalarda bulunmuş. Hoca belli ki sinirlenmiş. Genelleme yaparak suçlamalarda bulunmak doğru değil. Biz bu sözleri hep birlikte duymamış olalım. bugün bıçak parası denilen ücretler özel hastaneler tarafından alınmakta. Özel hastaneler, ameliyat edilen hastanın masrafını SGK'dan temin ederken, hastalardan fazladan yüzde 200 ücret talep edebiliyor. Yasal düzenlemeler bu duruma imkan sağlıyor."

'Açıklama doğru bir yaklaşım değil'

- Dr. Bayazıt İlhan (Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı): "Tabip Odası'nın şikayetleri değerlendirmesi kadar doğal ne olabilir? Geçici süreyle meslekten men konusu Bağımsız Onur Kurulu'nun vereceği karara bağlı. Karatay'ın 'Beni neden soruşturuyorsunuz. Bıçak parası alanları soruşturun' şeklindeki açıklamaları doğru bir yaklaşım tarzı değil. Eskiden devlet veya üniversite hastanelerinde çalışan bazı doktorlar aynı zamanda özel hastanelerde mesai harcıyor ve ekstra kazaçları oluyordu. Bu durum artık yaşanmıyor. Ancak devlet kendi eliyle özel hastanelerin önünü açtı. Özel hastaneler ameliyat ettiği hastanın masraflarını aldıktan sonra yüzde 200 ekstra para talep edebiliyor. Bıçak parası adı altında hastalardan ücret almak suç. Sağlık haktır. Hastalardan para alınmasına karşıyız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber