Yüzde 70 vergi alırsan SSK tabii ki 'bonus' olur

Haber Giriş : 08 Eylül 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel sektöre göre yakalanan ekonomik başarıya rağmen istihdamın artmaması, çalıştırılan işçiler üzerinden alınan yüksek vergilerden kaynaklanıyor.

"Kayıt dışını biz desteklemiyoruz. Sistem destekliyor." tespitini yapan tüccar ve sanayicinin çatı örgütü Odalar Birliği'nin (TOBB) başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, asgari ücretin 380 yeni lira olmasına rağmen bunun işverene maliyetinin 625 yeni lirayı bulduğunun altını çizdi. Özel sektörün çatı örgütünün başkanı, "Bilecik'te bir tekstil atölyesi işçi bulmak için astığı afişte; maaşın yanında yemek, servis ve artı SSK yaparım demiş. Türkiye'de SSK bonus (ek puan). Yemek, servis zaten hukuken işçinin hakkı. Ancak yüzde 70 vergi alırsan SSK da bonus olur." değerlendirmesinde bulundu. Birliğin yaptığı bir araştırmaya göre nüfusun 72 milyon olmasına karşın sosyal güvenlik çatısı altında bulunan kişi sayısı 81 milyon olarak tespit edildi. Buna rağmen 20 milyon kişinin de sosyal güvenlik çatısı altında yer almadığı ortaya çıktı.

Deniz Ticaret Odası'nın olağan meclis toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyada vergi yükü en fazla olan ülkeler arasında başı çektiğini söyledi. Bu yüzden kayıt dışılığın bir nevi ?teşvik' edildiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, gelişmekte olan ülkelerle yapılan karşılaştırmada vergi oranlarının arttıkça kayıt dışılığın da yükseldiğinin görüldüğünü ifade etti.

TOBB Başkanı, "Üretici kayıt dışına çanak tutmuyor. Sistem, 72 milyonun hepsini sıkıntılı hale getiriyor. Biz diyoruz ki, vergi sistemi yeniden düzenlenmeli. Maalesef özellikle isdihdam, kıdem tazminatı gibi alanlarda en yüksek vergi yükünün olduğu ülkeyiz." ifadelerini kullandı. 2 milyonun üzerindeki kişi işe girmeyi beklerken, sanayici ?nitelikli eleman' sıkıntısı çekiyor. Bu konudaki sıkıntının aşılmasına katkı sağlaması için Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kurduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, 2004'te açtıkları okulun tercih edilir hale gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber