Kamuda iç denetçi düzeni başlıyor

Haber Giriş : 08 Eylül 2006 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanligi, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile öngörülen kamu kurum ve kuruluslarinda çalışacak iç denetçilerin atamasına iliskin esaslari belirledi.

İç Denetçi Atamalarında Uyulacak Esas ve Usuller Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandi. Buna göre, yeni mali yönetim ve kontrol sisteminin geregi olarak kamu idareleri bünyesinde iç denetim sistemi kurulacak.

İç denetçiler, Iç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun (IDKK) koordinatörlügünde, Maliye Bakanlığı'nca iç denetim eğitimine tabi tutulup bu eğitimi basariyla tamamlayan sertifikali adaylar arasindan atanacak. Geçiş sürecinde ise, yasadaki tanima uyan denetim elemanlari 31 Aralık 2007 tarihine kadar iç denetçi kadrolarına atanabilecekler.

İç denetçi sayısı 10 ve üzerinde belirlenen kamu idareleri, 31 Aralık 2006 tarihine kadar, tahsis edilen iç denetçi kadro sayılarının en fazla yarışına kadar atama yapabilecek. Devlet Planlama Teşkilatı Müstesarlığı ile Orta Dogu Teknik Üniversitesi bu sınırrlamaya tabi olmayacak.

İÇ DENETÇİ OLABİLECEKLER

Sayistay Denetçisi, Basbakanlik Müfettişi, Yüksek Denetleme Kurulu Denetçisi, Maliye Müfettişi, Hesap Uzmani, Bütçe Kontrolörü, Muhasebat Kontrolörü, Gelirler Kontrolörü, Milli Emlak Kontrolörü, Tasfiye Isleri ve Döner Sermaye İsletmeleri Kontrolörü, Hazine Kontrolörü kadrolarinda çalismakta olanlar ile daha önce en az bes yil bu görevlerde bulunanlar, kamu idarelerinde iç denetçi olabilecek.

Bakanlik, Müstesarlik, Baskanlik ve Genel Müdürlüklerde Müfettis veya Kontrolör olanlar ile daha önce en az bes yil bu görevlerde bulunanlar, kendi idarelerinde, özel bütçeli idarelerde, mahalli idarelerde ve sosyal güvenlik kurumlarinda iç denetçi olarak görevlendirilebilecek.

Muhasebe, Milli Emlak ve Vergi Denetmenleri ile bu görevlerde daha önce en az bes yil bulunanlar, özel bütçeli idareler ile mahalli idarelerde; Belediye Müfettisi ve Hesap Isleri Murakibi olanlar ile bu görevlerde daha önce en az bes yil bulunanlar, mahalli idarelerde iç denetçi olabilecek. Ancak bunlarin 31 Aralik 2005 tarihi itibariyla bu niteligi kazanmis olmalari kosulu aranhacak. Bu kosullara uyanlar, 31 Aralik 2007 tarihine kadar atanabilecek

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber