Tarım Bakanlığı'ndan Sumaytaoğlu için açıklama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "İhaleye fesat karıştıran Sumaytaoğlu, hala görevde tutuluyor" haberine açıklama yaptı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ağustos 2015 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarım Bakanlığı'ndan Sumaytaoğlu için açıklama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in 'ihaleye fesattan ceza alan bürokratı' görevde tuttuğunu haber yapmıştık.

Yaptığımız haber üzerine Bakanlık memurlar.nete yaptığı açıklamada söz konusu olayı doğruladı. Bakanlık, Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nin ceza verdiğini fakat konunun Yargıtay'da temyiz aşamasında olduğunu açıkladı.

T.C.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ

İADELİ TAAHHÜTLÜ
SAYI : 13805938/Ç-2015-116/
KONU : Cevap ve Düzeltme

10.08.2015 tarihinde şirketinize ait Memurlar.net adlı internet sitesinde yayınlanan "İhaleye fesat karıştıran Sumaytoğlu, hala görevde tutuluyor" başlıklı yazıda Bakanlığımız ve Sayın Bakanımızla ilgili gerçeklikten uzak ifadelere yer verilmiştir. Söz konusu yazı, içerdiği yanlış bilgiler ile Bakanlığımızın ve Sayın Bakan'ın kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırılması sonucunu doğurabilecek niteliktedir. Bu nedenle bahsi geçen yazı ile ilgili aşağıda italik olarak yer verilen açıklamanın yapılması ve ilgili yazının yayından çıkarılması zarureti doğmuştur. Buna göre:

CEVAP VE DÜZELTME

10.08.2015 tarihinde Memurlar.net adlı internet sitesinde yayınlanan "İhaleye fesat karıştıran Sumaytoğlu, hala görevde tutuluyor" başlıklı yazıda Bakanlığımız ve Sayın Bakanımızla ilgili gerçek dışı ifadelere yer verilmiştir.

Bakanlığımızda görev yapan bazı bürokratlar hakkında Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nin E:2010/508 sayılı dosyasında açılan davada, 03.05.2011 tarih ve K:2011/176 Sayılı kararla ilgili bürokratların beraatine karar verilmiştir. Bu kararın temyizi üzerine, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin 15.05.2013 tarih ve E:2011/19274 K:2013/14915 sayılı kararı ile ilgililer hakkında verilen beraat kararı bozularak dosya yeniden Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiştir. Yeniden yapılan yargılama sonucunda habere konu, para cezasına ilişkin karar verilmiş; ancak bu karar da, AÇIKLAMAYA KONU YAZIDA YER VERİLDİĞİNİN AKSİNE temyiz edilmiş olup, henüz KESİNLEŞMEMİŞTİR. Bu durum, ilgili mahkeme esas ve karar numaraları kullanılarak Yargıtay Başkanlığı'nın internet sitesinde yapılacak basit bir sorgulama ile de görülebilir durumdadır. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadığı halde, bir insanın mahkümiyetine karar verilmiş gibi gerçeğe aykırı haber yapılması açıkça kişilik haklarının ihlalini oluşturmaktadır.

Öte yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, üst düzey devlet memurluklarına atanacaklarda aranacak şartlar düzenlemiş olup, henüz kesinleşmediği bilinen bir mahkeme kararına dayanılarak adı geçen bürokrat hakkında her hangi bir işlem tesis edilmesinin hukuken mümkün olmayacağı da açıktır. Bir an için söz konusu mahkeme kararının ileride kesinleştiği varsayılsa bile, söz konusu para cezasının adı geçen bürokratın görevini yapmasına 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa ve ilgili mer'i mevzuatımıza göre engel teşkil etmesi de söz konusu olamayacaktır.

Diğer taraftan, dosya kapsamında yapılan incelemede; bahsi geçen ceza davası devam ederken, dava konusu ihale ve ihale süreciyle ilgili olarak bir ecza deposu tarafından Bakanlığımız aleyhine açılan davada, Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin E:2011/84 ve 30.03.2011 tarih ve K:2011/334 sayılı kararı ile DAVANIN REDDİNE karar verildiği ve bu kararın kesinleştiği; söz konusu kararda "...Kamu İhale Kanununun 21 inci maddesinde de ifadesini bulan can ve mal tehlikesi ile ani ve beklenmeyen olay olarak değerlendirilebilecek kene vakası karşısında pazarlık usulüyle yapıla ihalede, saydamlık, rekabet, eşit muamele, ihtiyaçların uygun şartlarda karşılanması gibi ilkelere riayet edildiği görüldüğünden dava konusu ihalede hukuka aykırılık bulunmadığı kanaatine varılmıştır.." gerekçesine yer verildiği anlaşılmıştır.

Görüleceği gibi, yazıda yer aldığının aksine, ortada ilgili bürokratın aleyhinde kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmadığı gibi, tam tersine haleye fesat karıştırılmadığına ve idarenin yapmış olduğu işlemin hukuka uygun olduğuna ilişkin kesinleşmiş bir İdari Yargı Kararı bulunmaktadır.

Hal böyle iken, her gün on binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilen ve kamuoyunda kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili haberlerde güvenilir ve en popüler kaynak olarak görülen bir internet sitesinin, Bakanlığımızın, Sayın Bakan'ın ve Bakanlığımız Bürokratlarının okuyucular nezdinde itibarını ciddi anlamda sarsacak, kişilik haklarının ihlali mahiyetinde bir yazıyı, içerdiği bilgileri doğrulatmadan, aceleyle, hem de manşet haber olarak yayına koyması düşündürücüdür.

Gazetelerin olduğu gibi internet sitelerinin de haber ve yazılarında, etik olarak doğruluğu ve gerçekliği araştırma mükellefiyeti bulunmaktadır. Ancak söz konusu yazının somut verilere değil, araştırılmadan ortaya konulan kulaktan dolma iddialara dayandığı, verilen bilgilerin doğruluğunun teyit edilmemiş olduğu, yazının konusu ile ilgili hiçbir araştırma gerçekleştirilmediği, haber verme görüntüsü altında türlü imalarla Bakanlığımızın, Sayın Bakanımızın ve Bakanlık Bürokratlarının kamuoyundaki imajına zarar verildiği ve kişilik haklarının ihlal edildiği ortadadır.

Kamuoyuna saygı ile arz olunur."

İş bu düzeltme ve cevap metninin, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca yayımlanması ve söz konusu yazının yayından çıkarılması hususunda gereğini rica ederim.

Gökhan ERGÜ
Hukuk Müşaviri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber