İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Toplu sözleşme görüşmeleri ertelendi!

Memurların mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci toplantısı yarın saat 11.00 tarihine ertelendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2015 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2019 17:47
Toplu sözleşme görüşmeleri ertelendi!

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin bugün yapılması planlanan ikinci toplantısının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yarına ertelendiği bildirildi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, AA muhabirine, toplantının yarına ertelenme nedeni konusunda kendilerine bir açıklama yapılmadığını, ertelemenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in programından kaynaklandığını tahmin ettiklerini söyledi.

Memur sendikaları ile hükümet arasında, kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin ilki 3 Ağustos Pazartesi günü yapılmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki ilk toplantıda memur konfederasyonlarının taleplerini dinleyen kamu işveren heyetinin, ikinci toplantıda zam oranı ile hizmet kollarının taleplerine yönelik önerisini sunması bekleniyor.

Daha önce açıklanan takvime göre 2 milyon 300 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde, 22 Ağustos'a kadar anlaşmanın sağlanması gerekiyor.

Toplu sözleşme taleplerini görüşmek üzere Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gelen BEM-BİR-SEN Genel Başkanı Mürsel Turbay, görüşmelerin yolunda gittiğini belirterek, "Özellikle çakılı kadrolar 5 yıl ile ilgili. Ya özür grubuna ya da eş durumu Anayasanın herkese tanıdığı özürlü haklar noktasında çakılı kadroda çalışan arkadaşlarımızın da ya kendi kadroları ya da yerel yönetimler arası da olacak şekilde geçebilmelerini sağlamak istiyoruz. Bu noktada masada çalışmalarımız devam ediyor. Hiçbir şekilde askıda bıraktığımız konu yok. Kurumlarımızdaki yetkilileri bir araya getirdik. Kurumlarımızdaki yetkili arkadaşlarımız buraya geldiler. Bizim bazı göremediğimiz konuları onlarla istişare ederek birlikte kararlar verdik. Komisyon çalışmalarımız tamamlandı. Komisyon çalışmalarımız tamamlandıktan sonra ümit ediyoruz ki hizmet kollarının görüşülmesi başlanacak. Hepsinin bir maliyet hesapları var. Maliyet hesaplarını, geçmişte yapılanları, bazı kurumların almadıkları hakların bütün kurumlara yayılmasını eşit adil biçimde hiç kimsenin hakkını kimseye verdirmek istemiyoruz. Alın teri ve emek hakkımızı masada sonuna kadar masada savunmaya kararlı olduğumuzu bildirmek istiyoruz" diye konuştu.

"Toplantının ertelemesine ilişkin bilginiz var mı?" sorusuna Turbay, "Henüz bilmiyoruz. Mutlaka önemli bir gerekçesi vardır. Bakan'ın başka bir toplantısı çıkmış olabilir" cevabını verdi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ise, "Bugün hizmet kolu görüşmelerinin toplu görüşmeleri yapıldı. Detaylarına ilişkin ve bu görüşmelerin ne şekilde ne yapılacağına ilişkin bir görüşme olacaktı. Biz bugün hükümetten bir teklif bekliyorduk bize bir teklif gelmesi bekleniyordu. Toplu sözleşmelerin taleplerini sözleşmelerin 4/B ve 4/C kamu sağlığı aile çalışanı elemanlarına, vekil hemşire, vekil imamlara gibi masanın önemli konularından birisi olacak. Maksadımızı bugün masaya oturup, bugün bu süreci başlatmaktı ama gelen haber üzerine inşallah yarın bu masada bu konuları konuşacağız" ifadelerini kullandı.

Toplu sözleşme görüşmelerinin son dakika da ertelendiğine dikkat çeken Memiş, "Normalde hazırlıklarımızı yapmıştık. Bütün sendikalarımız buraya gelmişti. Memur-Sen genel başkanımızda gelmek üzereyken toplantının yarına ertelendiği ile ilgili bilgi geldi" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber