Perşembe günü tartışmaya açılacak formüller

İşte iki liderin, perşembe günü gerçekleşecek görüşmeye kadar, partilerinin yetkili kurullarında tartışmaya açacakları o formüller

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 12 Ağustos 2015 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Perşembe günü tartışmaya açılacak formüller

Volkan YANARDAĞ

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 4 saat 20 dakika süren buluşmasında, sadece koalisyon ihtimali değil, tüm seçenekler masaya yatırıldı. İşte iki liderin, perşembe günü gerçekleşecek görüşmeye kadar, partilerinin yetkili kurullarında tartışmaya açacakları o formüller:

1- BÜYÜK KOALİSYON:

Ülkeyi 2019'a kadar götürme vizyonuna sahip bir hükümet modeli öngörülüyor. Geniş bir tabanı kapsayacak olması nedeniyle de pek çok kişinin tercihi. Ancak derin fikir ayrılıkları olan iki partinin uzun süreli bir hükümet ortaklığı yapmasını gerçekçi bulmayanlar da var. Hükümetin kurulması için Anayasa'da belirlenen takvimin de sonlarına gelinirken, "Bu modelin yaşama geçirilmesi giderek güçleşiyor" yorumları da yapılıyor.

2- SÜRELİ REFORM HÜKÜMETİ:

Üzerinden çok kafa yorulan model oldu. Bir takvim içerisinde seçim barajının düşürülmesi, Anayasa'da uzlaşılan maddelerin değiştirilmesi, ekonomide ciddi adımlar atılması bu formülün önemli sac ayaklarını oluşturuyor. Sorunlu ve çatışmalı alanları öteleyen bu seçenekte, süresi dolduğunda koalisyon hükümetinin ülkeyi seçime götürmesi öngörülüyor.

3- CHP DESTEKLİ AZINLIK HÜKÜMETİ:

Uygulanma olasılığı düşük görünen bu seçenek, baharda bir seçime AK Parti'nin kuracağı azınlık hükümetiyle gidilmesini içeriyor. Bütçenin Meclis'ten geçmesinin ardından Türkiye'yi yeniden seçim sürecine sokacak bu hükümet formülü, CHP'nin destek vermesi halinde işleyebilecek.

4- SEÇİM HÜKÜMETİ:

HDP'nin bu hükümette bakanlık alacak olması ve MHP'nin bu nedenle "sıcak bakmadığını" açıklaması, formülün gerçekleşme ihtimalini düşürüyor. Bu seçenek biraz da, AK Parti ile CHP'nin koalisyon için uzlaşamaması halinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Anayasal yetkilerini nasıl kullanacağı sorusunun cevabı üzerinden şekillenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber