İnsan sağlığına yeni tehdit 'deli bal' hastalığı

Haber Giriş : 10 Eylül 2006 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

hürriyet

Doğal gıda ürünleri tüketiminin artması ile dünyanın en ender rastlanan rahatsızlıklardan biri olan ?deli bal zehirlenmesi?nin yayılmasından korkuluyor.

Bilim adamları, şimdiye kadar dünya çapında sadece 58 olayı bilinen ?deli bal? hastalığının tedavi edilmemesi halinde öldürücü etkileri olabileceği uyarısını yaparken, The İndependent gazetesi, ?Deli bal zehirlemesi, en çok Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki balda görülüyor? diye yazdı.

American Journal of Emergency Medicine adlı uzmanlaşmış tıp dergisinde yer alan bir rapora göre, dünyanın en ender rastlanan hastalıklarından biri olan ?deli bal? zehirlenmesi, artıyor. Şimdiye kadar dünya çapında ?deli bal? hastalığının sadece 58 vakasının kayıtlara geçtiğine ancak sadece 2005 yılında 8 kişinin tedavi gördüğüne dikkat çekiliyor.

?Deli bal? vakalarında görülen artışın, daha doğal gıda ürünlerine yönelme eğiliminden kaynaklanabileceği belirtiliyor. Raporda ?Doğa ürünlerinin giderek tercih edilmesi nedeniyle bal tüketiminden kaynaklanan zehirlenme olayları gelecekte artacak? uyarısı yapılıyor.

KARADENİZ BALI

Raporu yansıtan İngiliz The İndependent gazetesi de, ?Deli bal zehirlenmesi, en çok Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki balda görülüyor? diye yazdı.

?Deli bal? hastalığına rododrendon, dağ defnesi ve açelya gibi bitkilerin nektarında bulunan grayanotoksinin neden olduğu sanılıyor. Arılara herhangi bir zarar vermeyen grayanotoksinin insanlar için zehirli olduğuna işaret ediliyor

BİR TEK KAÇIK HASTA EDER

Konvülsiyon, baygınlık ve kalp sorunlarına neden olabileceğine, tedavi edilmemesi halinde ölüme yol açabileceği belirtilen ?deli bal? hastalığına ilişkin raporda zehirli baldan sadece bir kaçığın sağlık sorunlarını yaratabileceğine dikkat çekiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber