Partilere ek ödenek için kanun çıkabilir

7 Haziran için Hazine yardımı alan partilerin, erken seçim durumunda tekrar Hazine yardımı almaları için ek ödenek kanunu çıkartılmasının da gündemde olduğu belirtildi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ağustos 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Partilere ek ödenek için kanun çıkabilir

Partilere ilave Hazine yardımı ve genel seçim giderlerinin karşılanması için ek ödenek kanunu çıkartılmasının da gündemde olduğu öğrenildi. Siyasi Partiler Kanunu'na göre her yıl seçimlere bütçeden belli oranda Hazine yardımı yapılıyor, genel seçim döneminde bu yardım üç katı olarak ödeniyor.

Geçici bütçe sorunu

7 Haziran seçimleri nedeniyle partilere "katmerli" yardımları bu yılbaşında ödenmişti. Kanunda genel ve yerel seçimin aynı yıla denk düşmesi olasılığına karşı hüküm bulunmasına rağmen, aynı yıl içinde iki kez genel seçime gidilmesi halinde partilere yeniden yardım yapılıp yapılmayacağına ilişkin hüküm bulunmuyor. Bu nedenle, partilerin yeniden seçim yardımı alabilmesi için mutlaka yasaya, "ek ödenek tahsisine" ilişkin bir madde eklenmesi gerektiği ifade ediliyor.

Ekim ya da kasımda seçime gidilmesi halinde 2016 bütçesinin ne şekilde düzenleneceği de ayrı bir tartışma konusu. Çünkü mevzuat uyarınca 2016 bütçesinin 17 Ekim itibarıyla Meclis'e sunulması, yılbaşından önce de yasalaştırılması gerekiyor. Bu noktada 3 Kasım 2002 seçimleri öncesi izlenen yöntemi çalışan Ak Parti kurmayları, belirlenecek seçim tarihine göre geçici bütçeye gerek kalmayabileceğini ifade ettiler.

Ak Parti kurmayları, 25 Ekim'de seçimin yapılması halinde, 17 Ekim'de sunulan geçici bütçeye ihtiyaç olmaksızın, yeniden tek başına iktidara gelmeleri durumunda süratle asli bütçeyi TBMM'ye sunup, 33 günlük süre içinde de Meclis'ten geçirebileceklerini belirtti. Seçimin daha ileri bir tarihte yapılması durumunda ise, 2016'nın ilk 3 ayı için, "geçici bütçenin" geçerli olacağını, asıl bütçenin ise yılbaşından sonra Meclis'ten geçirilebileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber