Arapça ve Kur'an öğretmeni 'sarkıntılıktan' mahkemelik olunca

Haber Giriş : 11 Eylül 2006 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

milliyet

Ankara Keçiören'deki İmam Hatip Lisesi'nde Arapça öğretmeni Harun Zompoğlu'nun, Kuran-ı Kerim öğretmeni Yusuf Şar'ı bir bayan veliye sarkıntılık yapmakla suçladığı için idarece cezalandırılması yargıdan döndü. Mahkeme, Kur'an-ı Kerim öğretmeni Şar'a ?Öğrencinin annesine sarkıntılık yapmaya utanmıyor musun yaşına başına bak" diye tepki gösteren Arapça öğretmeni Zompoğlu'nun ?suskun kalmasını düşünülemeyeceğini", ifadelerin uyarı ve eleştiri niteliğinde olduğunu kararlaştırdı.

Keçiören İmam Hatip Lisesi'nde Kur'an-ı Kerim dersi öğretmeni Yusuf Şar ile Arapça dersi öğretmeni Harun Zompoğlu'nun, bir bayan veliye sarkıntılık iddiasıyla öğretmenler odasındaki tartışmaları mahkemede sonuçlandı.

SARKINTILIK TARTIŞMASI HAKARET CEZASINA DÖNÜŞTÜ

Mahkeme koridorlarına kadar varan olay İmam Hatip Lisesi Arapça Öğretmeni Zompoğlu'nun, aynı okuldaki Kur'an-ı Kerim öğretmeni Şar'ı bir öğrencisinin bayan velisine sarkıntılık yapmakla suçlamasıyla başladı. Zompoğlu, öğretmenler odasında diğer öğretmenlerin duyacağı şekilde Şar'a, ?Öğrencinin annesine sarkıntılık yapmaya utanmıyor musun yaşına başına bak" diyerek tepki gösterdi.

Öğretmenler odasında yaşanan bu olay, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünce soruşturma konusu yapıldı. İdare, sarkıntılık yaptığı iddia edilen Şar'a tepki gösteren Arapça öğretmeni Zompoğlu'nu cezalandırdı. İdarece, Zompoğlu'nun ?İlk ve Orta Tedrisat Mualimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkındaki Kanunöun 22'nci maddesi uyarınca ?arkadaşlarının ve maiyetini başkası yanında tahkir etmek" suçundan maaş kesimi cezasına çarptırdı.

ZOMPOĞLU CEZAYI MAHKEMEYE TAŞIDI

Arkadaşı Kuran-ı Kerim öğretmeni Şar'a tepki gösteren Arapça öğretmeni Zompoğlu, idarece cezalandırılması üzerine mahkemeye başvurdu. Zompoğlu Ankara 3. İdare Mahkemesi'nde, cezayı veren üst makam Ankara Valiliği aleyhine açtığı davada, maaş kesim cezasını öngören işleminin iptalini istedi.

MAHKEME: ARAPÇA ÖĞRETMENİ SARKINTILIĞA SUSKUN KALAMAZDI

Davayı görüşerek karara bağlayan Ankara 3. İdare Mahkemesi, davacı Zompoğlu'nu haklı buldu. Bir üyenin karşı oy kullandığı karara göre Zompoğlu'nun, Şar'ı ?aşağılamadığı" belirtildi. Oy çokluğuyla alınan kararda şöyle denildi:

?Olayda, davacının (Harun Zompoğlu) aynı okulda öğretmen Yusuf Şar'a öğretmenler odasında diğer öğretmenlerin de duyacağı şekilde ?öğrencinin annesine sarkıntılık yapmaya utanmıyor musun yaşına başına bak' sözünü söylediği anlaşılmakta ise de; Kur'an-ı Kerim dersi öğretmeninin dul bir bayan veliye karşı sergilediği tutum ve davranışlar nedeniyle yine bir öğretmen olan davacının suskun kalması düşünülemeyeceği gibi uyarı ve eleştiri niteliğinde sözleri nedeniyle arkadaşını tahkir ettiğinden söz edilemeyeceğinden davacının (Harun Zompoğlu) cezalandırılmasında hukuka uyarlık görülmemiştir.ö

KARŞI OY

Karara karşı oy kullanan üyelerden Durmuş Taşer ise, Harun Zompoğlu'na yüklenen ?aşağılama" suçunun gerçekleştiğini bu nedenle davanın reddedilmesi gerektiğini savundu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber