Eşi bankacı olan da esnaf olan da tayinini isteyebilir

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Ağustos 2015 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eşi bankacı olan da esnaf olan da tayinini isteyebilir

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

Yapılan düzenlemeyle 'kamu görevlisi olmayan eş nedeniyle tayin'de son 3 yıl kesintisiz prim ödeme şartı 1 yıla indirildi. Üstelik sadece SSK'lı olarak değil kendi işini yapan 4/b'li eş için de bu tayin hakkı söz konusu.

BU yıl memurların toplu sözleşme görüşmelerinde maaş zammı dışında çok önemli bir adım daha atıldı. Daha önce kurumlar arası farklı uygulamalara neden olan kamu görevlisi olmayan eş nedeniyle eş durumu tayini konusunda getirilen yönetmeliğin son 3 yıl kesintisiz prim ödeme şartı 1 yıla indirildi.

İlk öğretmen kavuşacak

Konuyla ilgili yönetmelik değişikliği gerçekleşmeden Milli Eğitim Bakanlığı bu şarta tabi atamalara başladı. Dolayısıyla öğretmenler eşlerine ilk kavuşanlar olacaklar. Yönetmelik hükmü uyarınca eşi banka sandıklarına prim ödeyen memur da tayin isteyebilecek. Memurların eş durumundan tayinini düzenleyen yönetmelik hükmü eşi devlet memuru olmayanlar için şu şekilde: "Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere tayini gerçekleştirilir." Dolayısıyla, kamu personeli olmayan eşin son 1 yıl kesintisiz olarak çalışması ve çalışmaya devam etmesi halinde devlet memuru eşin tayini yapılacak.

Ev hizmetleri de dahil

SGK'NIN nisan ayı itibarıyla uygulamaya başladığı 'Kolay Sigortalılık' kapsamında ay içerisinde aynı işverene bağlı olarak 30 gün süreyle ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalanması işlemi çerçevesinde ödenen primler de tayin için yeterli. Ev hizmetlerinde sigortalı gösterilen kişilerin adına 1 yıl kesintisiz prim ödenmişse tayin istenebilecek.

4/a veya 4b farketmiyor

Yönetmelik hükmü gereğince bir kişi adına 1 yıl boyunca kesintisiz sosyal güvenlik primi ödenmesi tayin için yeterli. Dolayısıyla bu primin 4/a'lı veya 4/b'li ödenmesi fark yaratmıyor. Yani kendi işini yapan veya limited şirket ortağı olan bir eş için de tayin hakkı söz konusu.

BANKA SANDIKLARI SAYILIR MI?

Halen SGK'ya devri gerçekleşmeyen banka sandıkları çerçevesinde sigortalı olan kişilerin bu sandıklara ödedikleri primler de bu kapsamda değerlendiriliyor. Dolayısıyla özel bir banka sandığına 1 yıl kesintisiz olarak sosyal güvenlik primi ödeyen bir eş dolayısıyla da tayin istenmesi mümkün. Bu durumla ilgili görüş yazılarına Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen olumlu cevaplar var. Dolayısıyla herhangi bir farklı işlem durumunda bu görüş yazılarından hareket ederek özel sandıklara prim ödeyen kişilerin tayin isteme hakkını elde etmeleri mümkün.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber