Türkiye'yi nasıl bir süreç bekliyor?

Koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından Türkiye ilk kez seçim hükümetine hazırlanıyor. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararı almasının ardından süreç nasıl işleyecek, kimler, hangi görevleri üstlenecek?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Ağustos 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'yi nasıl bir süreç bekliyor?

Hakkı KURBAN

- SEÇİM KARARI NE ZAMAN ALINACAK?

Koalisyon hükümeti kurmak için 45 günlük süre pazar günü doluyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu tarihten sonra "seçim yenileme" kararı alabiliyor.

- SEÇİM HÜKÜMETİ NASIL KURULACAK?

Cumhurbaşkanı, bir vekili hükümet kurmakla görevlendirecek. En çok oyu AK Parti aldığı için, bu ismin Ahmet Davutoğlu olması bekleniyor. Adalet, Ulaştırma ve İçişleri Bakanları bağımsızlardan seçilecek. Diğer bakanlar, Meclis'te grubu bulunan 4 partinin sandalye sayısına göre belirlenecek. 62'nci Hükümet, Seçim Hükümeti kuruluncaya kadar görevde kalmaya devam edecek.

- SEÇİM NE ZAMAN YAPILACAK?

Anayasa, Cumhurbaşkanı'nın "seçim yenileme" kararı alması halinde, 90 günden sonraki ilk pazar gününü işaret ediyor. Ancak YSK'nın onayıyla süre kısaltılabiliyor. YSK'nın iki ayda seçime hazırlanabileceğinden hareketle "25 Ekim" ihtimali öne çıkıyor.

- SEÇİM HÜKÜMETİ NE ZAMAN KURULUR?

Cumhurbaşkanı'nın seçim yenileme kararı almasından sonraki 5 gün içinde kurulacak. Bu hükümet için güvenoylaması yapılmıyor.

- 7 HAZİRAN'DA SEÇİLEN VEKİLLER NE OLACAK?

Seçim yenileme kararıyla birlikte milletvekili aday listeleri yeniden hazırlanacak. Listelere girebilenlerin tekrar seçilme imkanı var. Seçilemeyenlerin vekilliği ise sona erecek.

- HALA KOALİSYON İHTİMALİ VAR MI?

Başbakan Davutoğlu'nun görüşmeleri sonucu, tüm ihtimaller devre dışı kaldı. Cumhurbaşkanı'nın da, bundan dolayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na görev vermeyeceği kaydediliyor. Rota seçime dönmüş durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber