Mahkumlar 'besi ve kesim' işine giriyor

Et fiyatlarıyla ilgili tartışmalar sürerken, cezaevlerindeki mahkumlar da 'besi ve kesim' işine giriyor. Kars Cezaevi yetkilileri ile mahkumlar tarafından hazırlanan proje, hayvancılığın gelişimi ve fiyat kontrolüne de hizmet edecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Ağustos 2015 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahkumlar 'besi ve kesim' işine giriyor

Hakkı KURBAN

Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarında yaşanan fahiş artışa karşı tedbir alınırken, en çarpıcı adımlardan biri de demir parmaklıklar arkasından geldi. İş yurtlarında çalışan mahkumalar, Kars'ta besi çiftliği işletecek. Kurulacak tesisle, yerli hayvancılığın gelişimine de katkı sağlanacak.

KESİMHANE VE ET İŞLELE

Gıdadan tekstile, mobilyadan kırtasiyeye kadar pek çok alanda yaptıkları üretim ve satışla adı 'Mapushane A.Ş.'ye çıkan iş yurtlarında mahkumlar hem meslek öğreniyor hem de para kazanıyor. İş yurtlarının faaliyetleri her geçen gün büyürken, besicilik de bu çalışmalarda önemli bir alan olma yolunda ilerliyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kars Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki mahkumlar, besicilik yapacak. Bu amaçla bin büyükbaş hayvan kapasiteli modern bir besi çiftliği hazırlanıyor. Bununla birlikte 250 büyükbaş kapasiteli kesimhane ve et işleme tesisi de inşa ediliyor.

TESİSTEKİ ÜRETİM 2016'DA BAŞLAYACAK

613 dönüm arazi üzerinde çalışmalar hızla ilerliyor. Kurulmakta olan tesiste 4 bin 400 metrekarelik kesimhane, 3 bin 200 metrekarelik dört besi çiftliği, bin 500 metrekarelik arıtma ve teknik alan olacak.

YILLIK CİROSU 2 MİLYAR LİRA

İşyurtları, farklı konularda yaptıkları üretimlerin yanı sıra, kısa süre önce süpermarket işletmeciliğine de başlamıştı. Özel sektörü kıskandıran üretimle adından söz ettiren iş yurtlarının yıllık geliri 2 milyar TL'yi buluyor.

BAŞBAKAN TALİMATINI VERMİŞTİ

Özellikle yaz aylarından itibaren et fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşanmış, Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, fiyatların kontrol altına alınması için bazı tedbirlerin devreye sokulması talimatını vermişti. Et ve Balık Kurumu'nun çalışmalarının yanı sıra, yerli hayvancılığın geliştirilmesi noktasında bazı tedbirlerin devreye sokulması benimsenmişti. Mahkumların ürettiği proje de, bu yolda atılan önemli adımlardan biri olarak dikkat çekecek.

13.5 MİLYONLUK PROJE

Projenin Kars Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu yetkilileri ve burada kalan mahkumlar tarafından hazırlandığını vurgulanırken, ilk kez kurumsal olarak 13.5 milyon TL bütçeli bir proje hazırlandığının altı çizildi. Bu miktar, işyurtlarının teknik kapasite ve kurumsal kapasite olarak geldiği boyutu da gözler önüne seriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber