Kurban Bayramı'ndan sonra et fiyatları yüzde 30 düşecek

Besicilere göre yeteri kadar kurbanlık hayvan var. O yüzden kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatları 500 lira ile geçen seneki düzeyde olacak. Uzmanlara göre artan et fiyatları ise Kurban Bayramı'ndan sonra yüzde 30 civarında düşecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Ağustos 2015 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kurban Bayramı'ndan sonra et fiyatları yüzde 30 düşecek

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik, et fiyatlarında yaşanacak olan artışların Kurban Bayramı'ndan sonra yüzde 30 civarında iniş trendine geçeceğini öne sürdü. Kurban Bayramı yaklaşırken tüketicilerin telaşa kapılmaması gerektiğini ve stokların yeterli olduğunu vurgulayan Nihat Çelik "Hem büyükbaşta hem de küçükbaşta sıkıntı yok" dedi. "Satılacak kurbanların fiyatları geçen seneyle hemen hemen aynı" diyen Çelik, et fiyatlarında yaşanacak olan artışların Kurban Bayramı'ndan sonra iniş trendine geçeceğini söyledi. Çelik "Hemen her yıl yaklaşık olarak 1 milyon civarında büyükbaş ve 3 milyon civarında küçükbaş hayvan kesiliyor. Şu anda bizim 4 milyon üzerinde kurbanlık için hazır bekleyen küçükbaş hayvanlarımız stokta beklemektedir. Büyükbaşta da bir sıkıntı yoktur. O yüzden kimse telaşa kapılmasın. Bizim açığımız söz konusu değil, yeterli hayvanımız var. Stoklarımız yeterli" diye konuştu.

Bu iş baronların işi

Sektörde geriye dönme ya da yerinde sayma gibi bir yanlış algının oluşturulduğunu kaydeden Çelik "Son beş yıldır dolarda yüzde 70 artış söz konusu oldu. Bunun yanında et fiyatlarına yansıyan fark yüzde 37 civarındadır. Bu dolara endeksli bir sektör değildir ancak sonuç itibariyle bu işin arkasındaki baronlar bu hamleleri yaparak sayın bakanımıza ve hükümetimize bir kumpas çabası içindeler. Bu anlamda zannedildiği kadar sıkıntı söz konusu değil" diye konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yapmış olduğu destekler ve yürütmekte olduğu projelerle birlikte özellikle küçükbaş hayvancılıkta gelişme kaydedildiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

Küçükbaş sayısı arttı

"Kurbanlık için stoklarda hayvan sayımızın yeterli olmasıyla beraber son dört yılda küçükbaş hayvancılıkta sayımız 15 milyondan 44 milyona yükselmiş olup Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yapmış olduğu destekler ve yürütmekte olduğu projeler sayesinde sadece küçükbaş hayvan sayısını artırmakla yetinmeyip aynı zamanda kalite ve verimlilikte de artış sağlanmıştır."

Kurbanlık fiyatları değişmeyecek

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Güzel "Kurbanlık fiyatları 4 yıldan bu yana normal bir şekilde seyrediyor. Geçen yıl küçükbaşın fiyatı ortalama 600 liraydı, bu sene de aynı" dedi. Her Kurban Bayramı öncesi birilerinin piyasaya çıkıp 'fiyatlar artacak' ve 'kurbanlık bulamayacağız' gibi söylemlerle 'hayvan tacirliği' yaptığını savunan Güzel "Bu, suni bir gündemdir. Her Kurban Bayramı'ndan önce piyasaya çıkıp birileri böyle şeyler yapıyor ama su yatağını bulur, sabretmemiz lazım" dedi. Geçen yıl 20 lira olan kırmızı et fiyatının bu sene 23 lira civarında seyrettiğini kaydeden Güzel, tüketicinin bu konuda panik yapmasına gerek olmadığını ifade etti. Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur da bu yıl kurban fiyatlarında kayda değer bir artış olmadığını belirterek büyükbaş kurbanlıkların geçen yıl olduğu gibi 5 bin ile 8 bin arasında değişeceğini belirterek "Küçükbaş kurbanlıklar ise bu yıl 500 ile bin 300 arasında değişen fiyatlarda olacak. Vatandaş 500 liraya bile kurban bulabilecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber