Açık cezaevlerine girişte indirim

Adalet Bakanlığı, mahkümların açık cezaevlerine giriş koşullarını hafifletti. Yönetmeliğe göre cezasının 10'da 1'ini çekenler açık cezaevine naklolabilecek. Böylelikle kapalı cezaevlerindeki fazlalık da eritilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Ağustos 2015 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açık cezaevlerine girişte indirim

Mahkumlarınaçık cezaevlerine giriş koşulları hafifletildi. Yönetmeliğe göre diğer şartları taşımak kaydıyla, cezasının 10'da 1'ini çekenler açık cezaevine naklolabilecek. Adalet Bakanlığı, Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Cezaevlerinin özellikle kapalı bölümlerindeki kapasite fazlasını da eritmesi hedeflenen yönetmelik değişikliğinin getirdiği yeniliklerden bazıları şöyle:

10'DA 1'İNİ YAT, AÇIĞA GEÇ: Şimdiye kadar bir mahkumun açık cezaevine girmesi için cezasının 5'te 1'ini iyi halli olarak kapalı cezaevinde geçirmesi veya şartla salıverilmesine 7 yıl kalmış olması gerekiyordu. Yeni yönetmeliğe göre cezasının 10'da 1'ini çeken mahkum, diğer şartları taşıyor olmak koşuluyla açık cezaevine nakledilebilecek. Aynı şekilde şartla salıverilmesine 6 yıl kalan mahkumlar da açık cezaevine nakil isteyebilecek.

7 YILLIK SORUŞTURMA ENGEL DEĞİL: İkinci soruşturma açık cezaevine girişte engel oluşturmayacak. Şimdiye kadar açık cezaevine ayrılma şartlarını taşıyanlar, haklarında 7 yılın üzerinde hapsi gerektirecek bir soruşturma veya tutuklu olmasalar da dava varsa açık cezaevine naklolamıyordu. 7 yıl ve üstü hapsi gerektiren bir soruşturma veya dava açık cezaevine nakilden sonra açılmışsa bu mahkum kapalı cezaevine alınıyordu. Adalet Bakanlığı, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın Susurluk davasından aldığı cezanın infazı sırasında Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen bu düzenlemeyi yönetmeliğe de yansıttı. Bundan böyle bir kişi açık cezaevine nakil şartlarını taşıyorsa sırf "hakkında başkaca 7 yıl ve üstü hapis gerektiren soruşturma veya dava olduğu" gerekçesiyle açık cezaevine nakil hakkı engellenemeyecek.

TEMBEL MAHKUM DA GİDECEK: Şimdiye kadar açık cezaevine nakil, isteğe bağlıydı. Bundan böyle "isteğe bağlı" olma şartı kalktı. Açık cezaevine nakil şartları taşıyanlar talepte bulunmamış olsalar da açık cezaevlerine nakledilecekler. Aynı şekilde açık cezaevlerinde bulunmakta olanlar talepleri halinde kapalı cezaevlerine geri dönebiliyorlardı. Şimdi bu uygulama da kaldırıldı. Bu düzenleme özellikle "tembel" mahkumları yakından ilgilendiriyor. Açık cezaevlerinde mahkumlar kendilerine verilen işleri yapmak zorunda olduklarından bazı mahkumlar çalışmamak için açık cezaevine gitmek istemiyor veya gitmişlerse çalışmak zorunda oldukları için kapalı cezaevlerine dönmek istiyordu.

TERÖR SUÇLULARI HARİÇ: Şimdiye kadar olduğu gibi, açık cezaevine terör suçlarından mahkum olanlar ile terör örgütü lideri Abdullah Öcalan veya eşini öldürenler gibi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar hiçbir koşulda açık cezaevine geçemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber