Kurumlar başvurularını e-mail ile yapmaları halinde nema ödeme işlemleri daha sistemli yürüyecek.

Haber Giriş : 08 Mart 2004 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurumlar başvurularını e-mail ile yapmaları halinde nema ödeme işlemleri daha sistemli yürüyecek.

Nema ödemelerine 11 Mart'tan itibaren başlayacak olan Ziraat Bankası'nın Genel Müdürü Can Akın Çağlar, ??e-mail ile yapılan başvuranların nemaları, sisteme otomatik olarak aktarılacak. O kişiler de herhangi bir şubeden gidip alabilecekler'' dedi. ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, nema ödemelerinde kurumlara öncelik tanımak gibi bir tercihlerinin bulunmadığını, ancak kurumların başvurularını e-mail ile yapmaları halinde, işlemlerin daha sistemli yürüyeceğini açıkladı.

3 Mart'ta açıklanan şubat ayı enflasyon rakamları sonrasında yapılan hesaplamanın ardından nema ödemelerinin, 11 Mart başlayacağı açıklanmıştı. Hazine'nin parayı aktarmasının ardından nema ödemelerini yapacak olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, hesapların son numarasına göre ayrı ödeme tarihleri belirlendiğini söyledi.

Çağlar'ın verdiği bilgiye göre, ?Zorunlu Tasarruf' olarak anılan Çalışanların Tasarrufunu Teşvik Hesabı (ÇTTH), hak sahiplerinin hesap numaralarının son rakamına göre ödenecek. Sıfırdan dokuza kadar olan her bir numaraya ortalama ikişer günlük ödeme süreleri ayrıldı. Genel Müdür Çağlar, ödemelerin 11 Mart'ta başlayacağını hatırlatarak, ödeme süresi olarak her bir rakama ikişer gün ayrılması nedeniyle, ödemelerin tamamlanmasının ay sonunu bulacağını belirtti.

Ödemelerde kurum ve kuruluşlara öncelik tanıma tercihlerinin olmadığını, bu konuda çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Çağlar, ??Ancak nemalarını işyerleri aracılığıyla alanların başvurularının kurumları tarafından e-mail'le yapılmasında yarar var'' dedi.

E-MAİLE SÜRE SINIRI YOK
Kurum veya işyeri temsilcilerinin e-mail ile yapacakları başvurularda, numaraya göre belirlenmiş ödeme günü beklenmeyeceğini açıklayan Çağlar, ??e-mail ile yapılan başvuraların nemaları, sisteme otomatik olarak aktarılacak. O kişiler de herhangi bir şubeden gidip alabilecekler'' dedi.

Çağlar, 1988 Nisan'ından bu yana sistemin içinde olup kesinti yapılanların, geçen ay aldıkları anapara tutarının yaklaşık yüzde 80'ini bu ay nema olarak alabileceklerini söyledi. Genel Müdür, yüzde 20 eksiğin de bugüne dek alınan nemaların indirilmesinden kaynaklandığını vurguladı.

ÇTTH hesabından bu yıl, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere üç nema ödemesi daha yapılacak. 2006 yılının Mart ve Haziran aylarında yapılacak ödemelerin ardından hesap tasfiye edilecek. ÇTTH'daki nemalar nemalar, her ay TÜFE oranında ile yıllık yüzde 5 faizle değerlendiriliyor.

37 milyon A-4 kağıt ve muhasebeci hatası
CAN Akın Çağlar, geçen yıl anapara ödemeleri sırasında, bazı hak sahiplerine beklediğinin çok altında para ödenmesinin hatırlatılması üzerine, bunun nedenini şöyle açıkladı:

??Bu olay pek çok sebebe bağlı olarak yaşandı. Ama en sık rastladığımız, kurumsal başvurularda muhasebecilerin yaptığı hatalardan kaynaklanıyordu. Geçen yıl Ziraat Bankası ÇTTH ile ilgili tam 37 milyon adet A-4 evrak geldi. Odalara sığmadı. Arkadaşlar bu evrakın girişlerini önce tek tek manuel yapmışlar. Başa çıkılamayacağını görünce de optik okuyucuları devreye sokmuşlar. Optik okuyucu da evrakın üzerinde hangi rakamları görüyorsa onları almış. Örneğin, 50 milyon lira, altı sıfırıyla birlikte açık olarak değil de ?50 milyon' lira olarak yazılmışsa, optik okuyucu onu kayıtlara ?50' olarak almış. Geçen yıl 1 milyar beklerken 100 milyon alan hak sahiplerinin büyük bölümü bundan kaynaklanıyor. Böyle olduğunu düşünenler varsa, kurumlarından evraklarını alıp disketle bize başvurabilirler.Ama onun dışında farklı sebeplerden dolayı beklediğinden az alanlar da var. Adam bildirimi göndermiş ama parayı yatırmamış.''

hürriyet


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber