'Zorunlu seyahat sigortası' geliyor...

Haber Giriş : 13 Eylül 2006 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa ülkelerinin büyük bölümünde uygulanan zorunlu seyahat sigortasını Türkiye'de de hayata geçirmeye hazırlanıyor.

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, 1618 sayılı "Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu"nun, Avrupa Birliği normlarına uygun hale dönüştürülmesi hedefleniyor.

Bu konuda hazırlanan "zorunlu Sigorta" ya ilişkin düzenlemenin gündeme getirilmesi için TBMM'nin açılması bekleniyor.

Yetkililer, değişikliğin batı ülkelerindeki uygulamalar dikkate alınarak yapıldığını ifade ederek, seyahat acentalarınca taahhüt edilen hizmetin verilmemesi veya taahhüt edildiği şekilde verilmemesi ve ayrıca kaza, hastalık halinde ülkesine dönmesi gerekenlerin masraflarına karşılık olmak üzere zorunlu sigorta sistemi getirildiğini anlattılar.

1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu

kapsamında hazırlanan "Zorunlu Sigorta"ya ilişkin düzenleme şöyle:

"Seyahat acentalarının düzenledikleri paket turlara ilişkin olarak paket tur sözleşmesi kapsamında müşteriye taahhüt edilen hizmetlerin, acentanın iflası da dahil olmak üzere herhangi bir nedenle verilememesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesi nedeniyle doğacak zarara karşılık olmak üzere paket tur bedeli kadar sigorta yaptırmaları zorunludur. Ayrıca müşterilerinin kaza veya hastalık halinde ülkesine geri gönderilme de dahil olmak üzere yardım masraflarının karşılanması da sigorta ettirilir.

Müşteri sigorta kapsamındaki zararını doğrudan sigorta şirketinden talep edebilir. İlgili branşta ruhsatı bulunan sigorta şirketlerinin paket tur sigortası yapmaları zorunludur.

Seyahat acentaları ve sigorta şirketleri, sigorta sözleşmelerini yaptıkları andan itibaren ve sözleşmenin süresinden önce sona ermesi halinde bu durumu 5 iş günü içerisinde bakanlığa bildirmekle ve sözleşmenin bir örneğini göndermekle yükümlüdür.

Hazine Müsteşarlığı, gerekli durumlarda sigorta primlerini belirlemeye yetkilidir." Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, niçin böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu konusunda da şu bilgileri verdiler:

"Mevcut Kanun'un 4. bölümünde yer alan teminat miktarının güncelliğini yitirmiş olmasının yanı sıra günümüzde turizm hareketlerinin yoğunluğu karşısında teminatların güncellenmesinin bile, yoğun sezonlarda bir kaç bin turiste hizmet veren seyahat acentalarından her turist bakımından doğabilecek gerçek zararı tazmine yeter teminat almanın her bir seyahat acentası bakımından ayrı değerlendirme yapmayı gerektirmesidir." Bakanlık yetkilileri, zorunlu sigortayı yaptırmayan seyahat acentalarının belgesinin iptalinin öngörüldüğünü bildirdiler.

Yetkililer, söz konusu sistemin Avrupa Birliğinde de bu şekilde uygulandığını belirterek, yapılması öngörülen düzenleme ile sigortanın zorunlu olmasının, sunulan hizmetin güvencesini, niteliğini artırmasını ve en önemlisi tüketicinin korunmasını sağlayacağını vurguladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber