Anasayfa

Devletin kasasına 13 milyar TL girecek

Türkiye'yi önümüzdeki 10 yıllara taşıyacak ihale dün yapıldı. Üç operatörün kıyasıya mücadele ettiği 4,5G ihalesine toplam 3,5milyar avro teklif geldi. KDV ile birlikte devletin kasasına girecek para miktarı yaklaşık 4 milyar avroya buldu. Yapılan tekliflerin toplamı ihalenin asgari bedelinin1,5 katını aştı.

Haber Giriş : 2015-08-27T07:40, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

Merakla beklenen 4,5 G Uluslararası Mobil Telekomünikasyon-IMT internet altyapı frekansı yetkilendirme ihalesi 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 frekans bandlarında 20 paket şeklinde dün yapıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) 10:30'da başlayan ihaleye BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık başkanlık etti. Daha önce şartname alan Huwawe temsilcileri ihaleye katılmadı. Netgsm firması da ihaleye katılmayacağını bildirdi.

SAATLERCE KIYASIYA YARIŞ

Saatlerce süren ihalede Turkcell, Avea ve Vodafone yarıştı. KDV dahil 2,7 milyar Euro tutarındaki ihaleye 3 milyar 960 milyon Euro teklif edildi. İhale bedelinin TL tutarı 13 milyar lirayı aşmış oldu. İhalede Turkcell toplam 1,6 milyar Euro teklifte bulunurken, Avea 954 milyon Euro, Vodafone ise 777 milyon Euro ile frekansları aldı. İhale şartname gereği bir bantta bulunan 3 frekans aralığından ancak birini bir GSM firması alabiliyor. Bu uygulama nedeniyle, 3 GSM firmasının kendi ihtiyacı olan bandlarda ciddi rakamlara yükselmeleri, ihtiyacı olmayan frekanslarda ise asgari teklif vermeleri dikkat çekti.

210 BANDI TUKCELL'DE

1800 MHz bandında yer alan C1 paketini 430 milyon euro ile Turkcell kazandı. C2 paketi için Vodafone ve Avea arasında geçen açık artırma ise 310 milyon euro ile Avea'da kaldı. Vodafone da 95 milyon 104 bin 623 euro ile C3 paketini aldı. Üç bant için toplamda 835 milyon 104 bin 623 euroluk satış yapıldı. En fazla rekabet 2100 MHz bandında yaşandı.

B-2 KURAYLA VODAFONE'DA

B-1 paketini 126 milyon 819 bin 184 euro ile Avea kazandı. Bu paket için Turkcell ve Vodafone da asgari tutar olan 39 milyon 940 bin 376 euro ile aynı teklifi verdiler. Sözlü artırımda da hiçbir şirket teklifini artırmadı. Bunun üzerine şartname gereği kazanının kurayla belirlenmesi kararlaştırıldı. Çekilen kurayla, B-2 paketi asgari tutar olan 39 milyon 940 bin Euro ile Vodafone'un oldu.

13 YILLIĞINA LİSANSLANDILAR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun onayının ardından ihale kararı kesinleşecek. Komisyon kararının ardından verilecek 4.5G lisansı, 13 yıllığına kullanılacak. Lisans kullanımı 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek. İhaleyle alınan frekanslardan 4.5G hizmetine ise 1 Nisan 2016'dan itibaren başlanacak.

NETGSM iptal davası açtı

İhale komisyonu başkanı Yanık, 2G ve 3G İmtiyaz Sözleşmesi sahibi olmayan firmaların sadece 2600 MHz bandındaki paketlerin satışına katılabileceğini söyledi. İhaleye teklif vermeyen Netgsm Yönetim Kurulu başkanı Adem Öcal da ihalede tiyatro oynandığını belirterek, ihale ve ihale şartnamesinin iptali için dava açtıklarını söyledi. Öcal, bugün yarın ihalenin yürütmesinin durdurulması kararı çıkarılmasını beklediklerini savundu.

En kaliteli bant Turkcell'in oldu

İhalenin en değerli frekansı olarak görülen 2600 bandında kıyasıya bir mücadele yaşandı. Avea bu yarıştan erken koparken, Turkcell ve Vodafone uzun süre bu bant için ter döktü. 64 milyon 647 bin 293 Avro taban fiyatla başlayan E-1 paketinin satışında, Turkcell yüzde 600 artışla 384 milyon Euro'luk teklifiyle bu paketi almaya hak kazandı. E-2 paketini de 240 milyon Euro ile Vodafone kazandı. E-3 paketi için Turkcell ve Vodafone teklif vermezken, Avea bu paketin taban fiyatı olan 25 milyon 858 bin 917 Euro teklif ile bu paketi aldı. Toplamda, 649 milyon 858 bin 917 euroluk teklif verildi.

A-1 paketi Vodafone'da

Şartname gereği aynı paketteki 3 banttan birini alan GSM firması, diğer iki banda teklif veremiyordu. Bu kapsamda en çok merak edilen 800 MHz'deki frekansı idi. Bu frekans Türkiye'nin en ücra yerlerini kapsama alanında bulunduruyor. Bu frekansın A-1'i hiç kullanılmamış bir bant iken, A-2 ve A-3 bandları askeriyeye ve televizyon kanallarınca kullanılıyordu. Bu iki frekansı alan firmanın ciddi bir yatırımla bu frekansta temizlik yapması gerekecek. Bu kapsamda A-1 paketini 390 milyon Euro ile Vodafone kazandı.

Avea bütün paketlerde

Türk Telekom Grubu'nun öncü firması Avea'nın dünkü ihalede süreci boyunca gösterdiği yüksek performans dikkat çekti. Bütün gruplarda teklif veren Avea; A2, B1. C2, E3 ve F1'de en yüksek teklifi veren grup oldu. Avea'nın aldığı bantlar için ödeyeceği toplam bedel 777 milyon avro oldu.

Asgari bedelin 1.5 katını aştı

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ihalede KDV dahil oluşan 3.96 milyar euroluk değerin, 13.2 milyar TL'ye denk geldiğini belirtirken, "Hedeflenen asgari bedelin 1.5 katı üzerinde gelir elde edildi" dedi. Sayan, yüzde 45'e çıkarılan yerlileşme oranlarının ardından üreticilerin de hazırlıklarına başladığını aktarırken, Netgsm firmasının açtığı davayı ise "Bize ulaşan bir bilgi yok. Hukuka saygılıyız" sözleriyle değerlendirdi. GSM operatörlerinin CEO'larının değerlendirmeleri ise şöyle:

TURKCELL: 13 YIL KISA

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu: "En hızlı ve en yüksek kapasiteli, bugünkü fiber hizmetinden bile daha hızlı mobil servis hizmeti vereceğiz. Evdeki fiberin üzerinde hız olacak. 375 megabit hizı yetişeceğiz. Birinci ekran TV'ler değil, akıllı cihazlar olacak. Lisans bedeli ve teknolojik yatırımlar için gereken finansmanı, öz kaynaklar ve borçlanarak hazırladık. Lisans bedelinin 13 yıllık olması kısa bir süre. Ancak bu şekilde takdir edilmiş. Bu sektörde verimli yatırım için uzun vadeli düşünülümeli. Diyaloğla bu konu değerlendirilecektir. Mevcut cihazların yüzde 40'si akıllı, bunların da üçte biri 4G teknolojisine hazır. Dövizdeki volatilite şu anda görülmemiş bir volatilite. Dikkatle değerlendiriyoruz.

VODAFONE: İNTERNET BİRİM BEDELİ DÜŞECEK

Vodafone CEO'SU Gökhan Öğüt: Dünyanın en ileri mobil teknolojilerini kesintisiz ve Türkiye'nin en ücra köşelerine kadar verebileceğiz. Dünya çapındaki deneyimimizi Türkiye'ye getirceğiz. İhale bedelini nakit olarak ödemeyi düşünüyoruz. Birim başı internet maliyeti hızla aşağı iniyor. Artan hızlarla kullanım da artacak ve birim fiyatlarda düşme olacaktır.

TT: REKABET ŞİMDİ BAŞLIYOR

Türk Telekom CEO'su Rami Aslan: 1800 ve 900 MHz bantlarında yatırımlarımızın karşılığını alacağımız en yüksek bantları aldık. Bu bizi 5G'ye hazır hale getirecek. Yeni teknolojiler için hazırız ve oyunu değiştiren operatör olacağız. En yüksek kapasite ve kaliteyi vereceğiz. Müşteri başına en yüksek hızı sunuyor olacağız ve bu bize rekabette üstünlük sağlayacak. Finansman olarak da hazırız. Vergilerle 1 milyar Euroyu geçen bedel söz konusu. Ödeme şartına karar verip harekete geçeceğiz.

Yeni Şafak