İnternetten okul kaydı, 4 bin muhtarı 1,2 milyon YTL'den etti

Haber Giriş : 14 Eylül 2006 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5 ilde pilot uygulama olarak başlatılan ilköğretim okullarına internet üzerinden e-kayıt sistemi, muhtarların ekonomik kayba uğramasına neden oldu.

İkametgâh belgesi ve nüfus cüzdanı sûreti için mühür başına ortalama 2 YTL alan muhtarlar, kaydın internetten yapılması sebebiyle yaklaşık 300 bin öğrenciden 1 milyon 200 bin YTL zarar etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl başlattığı uygulama, ilk etapta Ankara, Adana, İstanbul, İzmir ve Eskişehir'de hayata geçirildi. 5 ildeki 109 ilçede görev yapan yaklaşık 4 bin muhtar, kayıt için neredeyse hiç mühür basmadı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin en büyük ilçelerinden Konak'ta bu yıl 12 bin öğrenci, 1. sınıfa internetten kayıt oldu. 180 muhtarın görev yaptığı ilçede öğrenci velilerinden 9 bin 500'ü, muhtarlıklara uğramadı. İl genelinde 30 bin civarında öğrenci, 1 Haziran-21 Temmuz tarihleri arasında internetten kayıt yaptırdı. Bu öğrenciler de muhtarlığa belge için müracaat etmedi.

Gazi Mahallesi Muhtarı Mehmet Akbıyık, e-kayıt sisteminde velilerin beyanının esas alınmasıyla ikametgâh ve nüfus cüzdanı sûreti istenmediğini belirterek, bu uygulamayla işlevlerini zamanla yitirebileceklerini söyledi. Söz konusu belgelerden aldıkları mühür parasının temel geçim kaynakları olduğunu belirten Akbıyık, okul dönemlerinde aylık gelirlerinin arttığını, ancak e-kayıtta pilot il olmaları sebebiyle bu yıl bir şey kazanamadıklarını kaydetti. 2007'de nüfus cüzdanı değişim talebini de nüfus müdürlüklerinin vereceğine dikkat çeken Akbıyık, 230 YTL maaşla kimsenin muhtarlık yapmayacağını ifade etti. İsminin açıklanmasını istemeyen başka bir muhtar ise önceki yıllarda kayıt işlemlerinde çok sayıda usulsüz evrak hazırlandığını, e-kayıtla bunun sona erdiğini savundu. Kontrol görevinin okul müdürlerine geçtiğini dile getiren muhtar, bazı okul yönetimlerinin, beyan edilen adresleri kontrol ettiklerinin altını çizdi. İzmir Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Baykal da bazı ev adreslerinin teyidi için karakol ve muhtarlıklara başvurulduğunu doğrularken, kendi bölgesinde velilere belge verdiğini, ancak bazı yerlerde muhtarlardan belge istenmemiş olabileceğini söyledi.

Veli Aysun Karacan yeni sistemle herhangi bir yerden belge almaya gerek olmadığı için kayıt yaptırırken zorlanmadıklarını anlattı. Önceden kayıtta oturdukları konutun su faturalarını götürdüklerine işaret eden Karacan, e-kayıtla bunun da ortadan kalktığına değindi.

Okul müdürleri de 14 Temmuz 2006'ya kadar ?www.meb.gov.tr' veya ?ilsis.meb.gov.tr' adreslerinden öğrencinin kimlik numarasıyla e-kayıt yaptıklarını ifade ederek, bu sistemle velilerden bağış almadıklarını belirtti. Kayıtların 27 Temmuz-11 Ağustos 2006 arasında incelendiğini kaydeden müdürler, ?Adres bilgilerini, muhtar ve karakol kanalıyla teyit ediyoruz. ? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber