KYK, kantin ihalesini 2. sıradaki firmaya verdi
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) KYK Ankara Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Beştepe Öğrenci Yurdu lokanta kantin işletmesini 2010-2014 döneminde işleten TAR-KİM şirketi, 2014-2017 yılları arası için 20 farklı branşta bin 62 işletmenin yarıştığı işletici seçimine katılarak, aynı yurdun kantin işletmesi için başvuruda bulundu.

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU
Komisyondan olumlu değerlendirme alan dosya, 65 tam puanla söz konusu yurt için gelen 26 başvuru arasında 1. sırada yer aldı.
61 puanla sıralamada altlarda kalan bir başka şirket ise genel müdürün tercihiyle Beştepe Öğrenci Yurdu için sözleşme yapmaya çağrıldı. 1. sırada yer aldığı halde ihaleyi kaybeden TAR-KİM, KYK'ya işletme hakkının neden kendilerine değil de alt sıralardaki bir başka firmaya verildiğini sordu. KYK Genel Müdürü Recep Kaymakcan cevap yazısında ihalenin verildiği şirketin genel müdürlükçe yapılan değerlendirmede 71 puanla işletmeyi kazandığı ifadeleri yer aldı.
Ek puanla torpil iddiası
Konu yargıya taşınınca 10 ek puan ortaya çıktı. Sayıştay'ın 2012 KYK denetim raporunda ek puanın 'eşitlik' ilkesine aykırı olduğunu belirterek "Kurum tarafından 2013'ten itibaren gereğinin yapılacağı belirtilmektedir" kararına rağmen, KYK'nın "ek puan" uygulamasına devam ettiği ve 2014-2017 dönemi için ihaleye katılan adaylara sunduğu, şartnamede "10 ek puan"ı içeren 9. maddesini çıkardığı ve düzenlemeyi adaylardan gizlediği iddia edildi. TAR-KİM'in Kamu Denetçiliği Kurumu'na yaptığı şikayet başvurusunda KYK Genel Müdürü ile ihaleyi kazanan şirketin sahibinin hemşehri oldukları vurgulandı