İki bakan telafi zammı için karşı karşıya geldi

Haber Giriş : 16 Eylül 2006 02:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurla anlaşamayan hükümet, Uzlaşma Kurulu'nun önerisini de kabul etmedi. Telafi zammına direnen Unakıtan'ın, "Telafi zammı nereden çıktı" sözlerini, Şahin "Bakanlar Kurulu'nda görüştük, siz de vardınız" diye cevaplayınca ortam gerildi.

Telafi zammını nereden çıkardınız

Maliye Bakanı Unakıtan 'telafi zammını nereden çıkardınız" sözlerine Başbakan Yardımcısı Şahin "Bakanlar Kurulu'nda konuştuk, siz de vardınız" yanıtını verdi.

Toplu görüşmelerde memur sendikaları ile anlaşmaya varamayan Hükümet, iç değerlendirmeleri sonucunda, Uzlaştırma Kurulu'nun önerdiği zam oranının, "bütçe imkanları çerçevesinde kabul edilemez" olduğuna karar verdi. Önümüzdeki hafta içinde sendika temsilcileri ile görüşerek hükümetin verebileceği son rakamları iletecek olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında bu konuyu görüşerek, kararını açıklayacağını söyleyecek. Şahin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve bürokratlarla yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, hükümetin verdiği zam ile bütçe içindeki personel giderlerinin 40 milyar YTL'den 50.8 milyar YTL'ye yükseldiğini, bu 10 milyar YTL'lik artışın, sosyal güvenlik primlerinin üstlenilmesinden kaynaklanan maliyetle birlikte daha da artacağını dile getirecek. Maliye Bakanlığı'nın çıkardığı maliyet hesabı doğrultusunda Bakanlar Kurulu'nun rakamlarda çok fazla oynama yapamayacağı, ancak düşük ücret alan memurlar için fedakarlıkta bulunabileceği belirtiliyor. Uzlaştırma Kurulu, memurlar için 6+6 olmak yıllık yüzde 12 zam önerirken, telafi zammının da 60+60 YTL olması yönünde. Bakanlar Kurulu'nun son olarak ek ödemesi olmayan düşük maaş alan memurları düşünerek, telafi zamları konusunda bir adım atabileceği belirtiliyor. Bunun dışında Uzlaştırma Kurulu'nun önerdiği rakamların personel giderleri konusunda bütçeye yüzde 100'lük bir yük getireceği ve verilmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı'nın telafi zamlarına da direndiği belirtiliyor. Görüşmelerde Maliye Bakanı Unakıtan ile Bakan Şahin arasında memurları kızdıracak şu diyalog geçtiği öğrenildi:

UNAKITAN: Sayın Bakan bu zammı nereden çıkardınız, yok öyle bir şey. Memurun hakkını sendikacıdan fazla savunuyorsunuz.

ŞAHİN: Sayın Bakan bunu Bakanlar Kurulu'nda konuştuk, siz de vardınız. Unakıtan, Uluslararası KamuÖzel Sektör İşbirlikleri Zirvesi'nden ayrılışında, memur maaş artışlarıyla ilgili bir soru üzerine, görüşmelerin Başbakan Yardımcısı Şahin başkanlığında yürütüldüğünü belirterek, "Bu, hükümetin vereceği bir karar. En sonunda hükümetimiz karar verir" dedi.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber