Fişini kaybedene hesabı sorulacak

Haber Giriş : 17 Eylül 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi, gelecek yıldan itibaren mükelleflerin kredi kartı ile yaptıkları alışverişi KDV beyanıyla karşılaştırarak, arada fark çıkarsa nedeni mükellefe soracak

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yılın başından itibaren Gönüllü Uyum Projesi'ni hayata geçirdi. Proje kapsamında yılbaşından itibiren KDV beyanları ile kredi kartı harcamaları arasındaki uyumsuzluk elektronik ortamda sürekli kontrol ediliyor. Başkanlık, bu kapsamda KDV beyanları ile kredi kartı tahsilatı uyumsuzluğu tespit edilen 30 bin mükellefe uyarı mektubu göndererek hata varsa düzeltilmesi istendi. Uyarı mektuplarından olumlu sonuç alan başkanlık, uygulamayı elektronik ortamda genişletme kararı aldı.

ANINDA TAKİP

Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı, bankalardan elektronik ortamda aylık kendisine gelen kredi kartı satış tahsilat bilgisini KDV beyannameleri ile karşılaştıracak bir sistem oluşturacak. Bu sistem aynı zamanda vergi dairelerinde görülecek. Vergi Daireleri, KDV beyannameleri ile kredi kartı satış tahsilatı arasında fark tespit ettiği mükelleflerini tek tek arayarak, bu farkın nedenini soracak. Daha sonra aldığı bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirecek.

256 BİN YTL'LİK FARK

Gelir İdaresi Başkanlığı, bir mükellefin 2005 yılında Ocak, Şubat, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında KDV ve kredi kartı satışları arasında 256 bin 272 YTL uyumsuzluk tespit ederken, 2004 yılında Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Temmuz, Ağustos ve Aralık aylarında 117 bin 529 YTL tutarında uyumsuzluğu ortaya çıkardı. Sadece bir mükellefte bu kadar yüklü bir fark tespit eden Gelir İdaresi Başkanlığı, bu proje ile yanlış beyanların önüne geçmeyi hedefliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber