Enerjide tasarruf kanunu geliyor...

Haber Giriş : 17 Eylül 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, enerjide verimliliğin artırılması, tasarrufun özendirilmesi ve yeni enerji projelerinin desteklenmesi için harekete geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Enerji Verimliliği Tasarısı ile enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla enerji kaynakları ve kullanımındaki verimliliğinin artırılması hedefleniyor.

Şirketlerden binde 2 katkı payı

Kısa süre içinde Meclis'e sevkedilmesi planlanan tasarıda, enerjide verimlilik projelerinin finansmanının büyük bir kısmının sanayiciden karşılanması planlandı. Taslağa göre, elektrik enerjisi üretim şirketleri ile belli yoğunlukta kömür, akaryakıt ve doğal gaz tüketen şirketler, bir önceki mali yıla ait yıllık net satış hasılatlarının binde 2'sini, takip eden yılın nisan ayı sonuna kadar enerji verimliliği katkı payı olarak Maliye Bakanlığı'na ödeyecek. Toplanan bu paralar da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinde açılacak özel ödeneğe kaydedilecek ve projelerin desteklenmesinde kullanılacak. Taslağa göre, Enerji Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında, Milli Eğitim, Bayındırlık, Ulaştırma, Sanayi ve Çevre bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı, TÜBİTAK, TSE, DPT, EPDK ve TOBB temsilcisinden oluşan bir Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Koordinasyon Kurulu ulusal düzeyde enerji verimliliği strateji, plan ve programlarını hazırlayarak, alınacak tedbirlerle ilgili çalışmaları organize edecek.

Tanıtım filmleri yayınlanacak

Taslakta, enerjinin verimli kullanılmasıyla ilgili yapılması düşünülen düzenlemeler de şöyle sıralanıyor: Ulusal veya bölgesel yayın yapan televizyon ve radyo kanallarında bilinçlendirme ve bilgilendirme amaçlı programlar yapılacak. Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından hazırlanan ya da hazırlatılan yarışma, kısa film ve çizgi filmler saat 09-22.00 arasında yayınlanacak. Elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketleri, müşterilerine yıl sonunda, bir yıllık tüketim miktarı, tüketim bedeli, fatura tutarı, genel toplam ve ödeme miktarıyla ilgili bilgilerin dökümünden oluşan bir belge gönderecek. Sanayi Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilen malların kullanım kılavuzlarına enerjide verimlilikle ilgili bilgiler yerleştirilecek. Belli ölçekteki endüstriyel işletme ve binalarda enerji yöneticisi görevlendirme zorunluluğu getirilecek. Bu yöneticiler Elektrik İşleri Etüd İdaresi'ne yıllık dökümlerle ilgili bilgi vermek durumunda olacak.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber