Mali polis Kaynak'tan giden paranın peşinde

Paralel yapının finans kaynaklarından Kaynak Holding'teki inceleme sürüyor. Soruşturma kapsamında holdingden hangi kurumlara ve yurtdışında hangi ülkelere para transferi gerçekleştirildiği inceleniyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Eylül 2015 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mali polis Kaynak'tan giden paranın peşinde

Paralel yapının önemli finansman kaynaklarından biri olan Kaynak Holding'e yapılan operasyonun detayları netleşiyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Kaynak Holding'e bağlı İstanbul'daki 22 adresteki arama kapsamlı yürütülüyor. İncelemede vergi kayıp kaçağının yanı sıra yurt dışına gönderilen paranın kaynağı araştırılıyor. Vergi Denetim Kurulu (VDK), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ekiplerinin de destek verdiği soruşturmada İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla ve Siber Suçlarla Mücadele şube müdürlüklerine bağlı ekipler, aramalarını sürdürdü.

HİMMET TAKİBİ

Edinilen bilgilere göre soruşturma Mart 2014'te başlatılan aramalı inceleme kapsamında yürütülüyor. Himmet adı altında toplanılan paraların sisteme nasıl aktarıldığına yönelik çalışma yürütülüyor. İmajlarda yapılacak incelemelerde holdingden hangi kurumlara para aktarıldığı, yurtdışında hangi ülkelere para transferi gerçekleştirildiği mercek altına alınacak.

VDK, vergi kayıp kaçağı olup olmadığına, MASAK ise kara para aklama ile terörün finansmanı konularını inceliyor. Paralel yapının önemli finansman kaynaklarından olan Kaynak Holding bünyesinde Sürat Kargo, Sürat Bilişim ve NT mağazaları, gibi şirketleri barındırıyor. Kaynak Holding'in 7 şirketi hakkında yapılan ihbar üzerine, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2014 yılında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan soruşturma başlatılmış, bu kapsamda holdingin İstanbul'daki bazı adreslerinde arama yapılmıştı. Holding avukatlarının itirazı üzerine Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi, arama ve el koyma işleminin kaldırılmasına karar vermiş, Yargıtay 19. Ceza Dairesi ise 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozmuştu.

Bilgisayar kayıtlarına bakılıyor

31 Ağustos 2015 tarihinde MASAK ve VDK'dan inceleme için özel bir ekip istendi. 1.5 yıl önceki incelemenin ardından bilgisayar kayıtlarının incelenmesi için Yargıtay'dan kararın geçen ay sonu çıktığını ifade eden Savcılık kaynakları "5 şirkete inceleme 2 yerde de arama iznimiz olduğu için sınırlı bir bilgi kaynağına eriştik. Sadece elde edilen defterlere bakılabildi. Bilgisayar kayıtlarına ise henüz yeni bakılmaya başlandı. Şimdi kapsamlı inceleme gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber