Kaymakamlar sanatçılar, yüksek sosyete grupları, satanistler, masonlar, azınlıklar, internet grupları hakkında bilgi toplayacak

Haber Giriş : 10 Mart 2004 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaymakamlar sanatçılar, yüksek sosyete grupları, satanistler, masonlar, azınlıklar, internet grupları hakkında bilgi toplayacak

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, askeri birlikler ve kaymakamlıklara gönderdiği istihbarat yönergesiyle ?bölücü ve yıkıcı' faaliyetlerde bulunan kişi ve kurumlar hakkında bilgi toplanmasını istedi. Bunlar arasında AB ve ABD yanlısı kişiler, sanatçılar, yüksek sosyete grupları, Satanistler, Masonlar, azınlıklar, internet grupları da yer alıyor.

KARA Kuvvetleri Komutanlığı, ?Kendini ulusal değerlerin dışında ve üstünde gören AB ve ABD yanlısı kişi ve grupları' izlemeye başladı. KKK talimatında, ?Yüksek sosyete grupları, sanatçıların mensup olduğu gruplar, zengin ailelerin çocuklarının oluşturduğu gruplar'ın da tespit edilmesi istendi. Komutanlık ocak ayında kaymakamlıklar ve askeri birliklere gönderdiği istihbarat yönergesinde, ilgili kurumlardan 3 ayda bir formda belirtilen bilgileri toplamasını talep etti.

YABANCILARLA İLİŞKİLER
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 2nci Zırhlı Tugay 15'nci Kor. Komutanlığı'nın Haber Toplama Planı çerçevesinde 26 Ocak 2004 tarih ve İSTH:3500-47-04/İsth.Ks (158) sayılı emri üzerine Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Sultanbeyli kaymakamlıklarıyla 1 Numaralı Dikimevi Müdürlüğü, Jandarma İkmal Merkezi Komutanlığı'na gönderdiği yazı kapsamında AB ve ABD yanlısı kişilerin organize bir grup olup olmadığı, söz konusu devletlerle ilişkilerinin mahiyetinin ne olduğu araştırılırken biyografik bilgileri de toplanıyor.

AZINLIK OLARAK GÖRME
Haber Toplama Planı'yla haklarında bilgi toplananlar AB ve ABD yanlılarıyla sınırlı değil. İstihbarat formunda yer aldığı şekliyle ?Azınlıklar ve kendini azınlık olarak görme eğiliminde olan (Çerkez, Roman, Abaza, Arnavut ve Boşnak vb) gruplar' hakkında da bilgi toplanıyor. İlgililerden bu grupların faaliyetleri, ekonomik kaynakları, yerel liderleri, propagandalarını yoğunlaştırdıkları bölgeler hakkında veri isteniyor. Ayrıca yerel dil kursları, radyo, TV faaliyetleri olup olmadığının araştırılması talep ediliyor.

SANATÇILAR DA VAR
Yönerge metnine göre ?Yüksek sosyete grupları, sanatçıların mensup olduğu gruplar, zengin ailelerin çocuklarının oluşturduğu gruplar, tarikatlar, Satanistler, Klu Klax (ABD'de zenci karşıtı ırkçı örgüt Ku Klux Klan kastediliyor), Masonlar, internet grupları, cinsellik, uyuşturucu, meditasyon, ruh çağırma vb. grupları' da istibarat hedefleri arasında. Bu grupların niyet ve maksatları, maddi kaynakları, eylemlerinin olup olmadığı, varsa topluma etkisi, tehdit ve şantajla bağlantıları araştırılıyor.

Ayrı bir kategori olarak da ?Türkiye'nin aleyhine çalışan yazar, düşünürler' hakkında bilgi isteniyor. Bu arada hedefteki kişileri destekleyen medya ve ticari grupların olup olmadığı soruşturuluyor.

Bazı radyo ve TV'lere özel dikkat
KARA Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2004 Haber Toplama Planı çerçevesinde hazırladığı 12 sayfalık metinde 13 başlık altında toplam 96 soru sıralandı. 49 soru ile bölücü örgütler, bu örgütlerin liderleri, çalışma yöntemleri, destekçileri hakkında ayrıntılı bilgi talep edildi. Örgütlerin medyadaki bağlantılarıyla ilgili sorularda CTV, Med TV, Mezopotamya TV ve Özgür Kürdistan'ın Sesi radyolarına ?özel dikkat edilmesi' istendi. Bu arada askeri personel, emekliler ve tesislere yönelebilecek eylem-suikast planlarının araştırılması, bölücü ya da yıkıcı grupların askeri kurumlara yönelik istihbarat faaliyeti içinde olup olmadığının belirlenmesi talep edildi. Metinde irticai faaliyetler 26 soruyla mercek altına alındı. Bu eğilimdeki kişi ve örgütlerin çalışma alanları, finansal kaynakları, bağlantılarıyla birlikte konsolosluklarla, ataşelerle iletişimi de inceleme kapsamına dahil edildi. Ordu mensuplarının irticai faaliyetlerinin izlenmesi istenirken Atatürkçülüğe karşı yürütülen tüm çalışmaların bildirilmesi gerektiği belirtildi.

Maksadı belirsiz gruplar
KARA Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye'de misyonerlik faaliyetinde bulunanlar, azınlık ya da ??Çerkez, Arnavut, Roman gibi kendini azınlık görme eğilimindeki'' gruplar hakkında da istihbarat istedi. Komutanlık ayrıca ??Türkiye aleyhine çalışan yazar, düşünür, gruplar'' ile ?Maksatları tam tespit edilemeyen düşünce grupları, felsefi gruplar, eylem grupları'nın istihbarat kapsamına alınmasını, medya gruplarıyla bağlarının irdelenmesini, Türk Silahlı

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber