Maliye 'indir' dedi belediye bindirdi

Haber Giriş : 19 Eylül 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Benzer sokak ve caddelerde emlak vergisinin farklı olması nedeniyle vergiler düşürülsün diye çıkarılan kanunu belediyeler fırsata çevirip vergi artırdı.

Benzer sokak ve caddelere göre tutarları daha yüksek olan emlak vergisinin düşürülmesi için temmuz ayında kanun çıkarılmasına karşılık belediyelerin büyük bölümü, mevcut değerleri daha da arttırma yoluna gitti. Vatandaşların açıklanan değerleri yüksek bulması ve benzer yerler için çok farklı rakamlar uygulanması üzerine, temmuz ayında birim değerlerin düzeltilmesi için yeni bir kanun çıkarıldı. Yeni Kanunla 11 Ağustos'a kadar emlak vergisine tabi değerleri düzeltme yetkisi alan belediyelerin çok azı, bunu indirim şeklinde kullandı. Bazı belediyeler de, geçen yıl tespit edilen değerlerde herhangi bir değişiklik yapmadı. Buna karşılık birçok belediye, mevcut değerleri daha da arttırma yoluna gitti. Düzeltme sonrası, emlak vergisine tabi değerlerdeki artış, bazı belediyelerde 1012 kata ulaştı. Böylece, emlak vergisinde indirim bekleyen vatandaşlar, çok daha yüksek bir vergi ödeme durumu ile karşı karşıya kaldı. Emlak Vergisinde değişiklik yapan ve 12 Temmuz 2006'da yürürlüğe giren bu kanun ile belediyelere, metre kare birim değerleri düzeltme yetkisi verildi. Bu düzenlemede, vatandaşların açıklanan değerleri yüksek bulmasının yanı sıra kamuoyunun geri kalmış ve gelişmiş yöreler arasındaki dengesizliğe verdiği tepki de etkili oldu. Maliye Bakanlığı yetkilileri, kanun değişikliği yapılırken, birim değerlerin düşürülerek düzeltilmesinin amaçlandığını, belediyelere de bu yönde telkinde bulunulduğunu bildirdiler.

ŞAMPİYON GÖKTÜRK

Düzeltmeler sırasında, 3 büyük il içinde en fazla değer artışı da, İstanbul'da gerçekleşti. Bu ilde Göktürk Beldesindeki Açelya Sokağın değeri bir anda 20 YTL'den 250 YTL'ye, Bahar Sokak'ın değeri de 40 YTL'den 250 YTL'ye yükseldi. Eminönü, Bakırköy, Eyüp, Ümraniye, Beyoğlu ve Kartal Belediyeleri de, düzeltme yetkisini daha çok artırım yönünde kullandı. Eminönü'nde Babı Hümayun Caddesi'nde metrekare birim değer, 12 kat birden artarak, 250 YTL'den 3 bin YTL'ye çıktı. Bu ilçe sınırları içindeki Alayköşkü Caddesinde 250 YTL olan birim değer, düzeltme sonrası 1.000 YTL, Divanyolu Caddesinde 1.800 YTL olan birim değer, 5.000 YTL olarak düzenlendi. Düzeltme sonrası Eyüp'de bazı cadde ve sokaklarda yüzde 100, Kartal'da yüzde 60, Bakırköy'de de yüzde 50'lik değer artışları meydana geldi. TOKİ'nin hasılat paylaşımı yoluyla inşa ettirdiği Uphill Court, My World ve Kent Plus gibi projelerle ünlenen Batı Ataşehir'de de, daha önce 600 YTL olan birim değerler, yüzde 50 zamlanarak, 900 YTL'ye yükseltildi. Denizli'nin Sarayköy Caddesi'nin birim değeri, son düzeltme ile 700 YTL'den 1.700 YTL'ye çıkarıldı. Kocaeli de, düzeltme yetkisini daha çok artırım şeklinde kullanırken, turizmin başkenti olarak bilinen Antalya'da da birim değerlerde 4 katına varan artışlar oldu. Geçen yıl yapılan değer tespitleri sırasında Cumhuriyet Caddesi için belirlenen 1.200 YTL'lik birim değer ile İstanbul Boğazı'nda yalıları bile geride bırakan Hakkari, mevcut rakamlarda herhangi bir değişikliğe gitmedi.

İNDİREN DE VAR

Buna karşılık İstanbul'da Adalar, Beşiktaş, Şişli, Şile ve Üsküdar belediyeleri, mevcut değerlerde değişik oranlarda indirime gitti. Ankara'da da başta Çankaya ve Yenimahalle olmak üzere yüksek birimli yerlerde rakamlar aynı kalırken, Altındağ, Keçiören gibi ilçeler, birim değerlerde indirim yaptı. İzmir'de de, merkezi yerlerdeki birim değerler aynı kaldı.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber