Tüzmen'in atamak istediği bazı bürokratların iştakipçisi olduğu belgeli...

Haber Giriş : 19 Eylül 2006 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık'ın "Köşk şifreleri"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, görev döneminin son Meclis konuşmasını 1 Ekim'de gerçekleştirecek. Sezer'in veda konuşmasının şifreleri merakla bekleniyor.

Ancak, Başbakanlık deşifreyi çoktan yaptı bile. Bugüne kadar Çankaya Köşkü ile Hükümet ilişkilerini gerilime sürükleyen temel konu, "atamalar" oldu. Sezer'in "vetoları" Başbakan Tayyip Erdoğan'ı hep kızdırdı. Yeni yeni gün ışığına çıkan gerçekler, Başbakanın en yakınındakilerin örneğin, Merkez Bankası Başkanlığı atama sürecinin kötü yönetildiği eleştirilerine hiç ama hiç katılmadığını gösteriyor. Sezer'e "şifahi" olarak önerilen isimlerin Erdem Başçı (Başkan Yardımcısı), Mehmet Şimşek (Merrill Lynch) olduğu artık teyit ediliyor. Başbakanlığa göre Sezer, nabız yoklanan isimlere bazen gerekçe göstererek bazen bir şey söylemeden kulp taktı. Kararnamesi iade edilen Al Baraka Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz ise ilk ve tek isim değildi.

Artık geride kalan bu zorlama bir yana Sezer'in "kadrolaşıyorlar", Hükümet'in "engelleniyoruz" tezine dayanan hesaplaşma, çarpık durumlar da ortaya çıkardı. Öyle ki devlet bütçesinin emanet edildiği Naci Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığı'nda açılan kadro üzerinden vekaleten bu makamda oturuyor. 127 yıllık Maliye Teftiş Kurulu ise Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı kadrosu kanalıyla vekaleten yönetiliyor.

Örnekleri çoğaltan Başbakanlık, "Sezer, Nuh diyor, peygamber demiyor" yakınmasının arkasına sığınıyor.

İş takipçisi bürokrat

Bazı atamalar ise daha Köşk'e gitmeden Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e takılıyor. Bu noktada en çarpıcı uygulama, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in atamalarıyla ilgili. Tüzmen, Gümrük Müsteşarlığı gibi son derece stratejik bir kurumu vekil isimlerle idare ediyor. Atama kararnameleri Başbakanlık'a durdurulan Tüzmen, Dinçer'in kapısını çalıyor. Müsteşarın, sadece "güvenlik soruşturması" ile yetinmediği "güvenilirlik soruşturması" yaptırdığı da anlaşılıyor. Nitekim, Tüzmen'in üst düzey göreve getirmek istediği bu ismin, bazı firmaların iş takipçisi olduğu istihbarat notuyla belgeleniyor. Tüzmen, tayinde ısrar etmiyor.

Sözün özü

Sezer sonrası Cumhurbaşkanı olacak isim, devlet kadrolarının geleceğini de belirleyecek.

Okan Müdderrisoğlu/ Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber