Bakan Akdağ: Diyarbakır, sağlıkta cazibe merkezi olacaktır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2006 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de belli şehirleri, sağlık cazibe merkezleri olarak planladıklarını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu şehrin, Diyarbakır olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, Diyarbakır Valisi Efkan Ala'yı ziyaretinde yaptığı açıklamada, hükümetin öncelikli alanlarından biri olan sağlıkta, ciddi gelişme sağlayabilmek için ''Sağlıkta Dönüşüm Programı''nı geliştirdiklerini söyledi.

Ülkenin şartlarını değerlendiren ve dünyanın ortaya koyduğu gerçekleri de göze alarak hazırlanan bir program ile sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmeye gayret ettiklerini bildiren Akdağ, bunun için kararlı ve ciddi bir yapısal değişiklik gerçekleştirmek gerektiğini kaydetti.

Açıklamasında, Diyarbakır'ın hükümet için özel bir yeri olduğunu ifade eden Akdağ, şunları kaydetti:

''Çünkü biz Türkiye'de belli şehirleri sağlık cazibe merkezleri olarak planlamış durumundayız. Güneydoğu'da da bu şehir Diyarbakır'dır. Siirt, Mardin, Batman gibi şehirlerimizin de kendi şehirlerinde ihtiyaçlarını gördükten sonra bazı ihtiyaçlar için Diyarbakır'a gelmek durumunda olduğunu bildiğimiz için Diyarbakır, bu bölgenin bir merkezdir. Van, Erzurum, Trabzon da bir merkezdir. 81 ilimizde sağlık hizmetlerini güçlendirmeye çalışırken, sağlık cazibe merkezi olan illerimizde, komşu illere hizmet edebilecek bir sağlık yapılanması gerçekleştiriyoruz. Örneğin Diyarbakır'da özellikle açık kalp ameliyatı ile ilgili olarak bir eksikliğin olduğunu hissettik. Devlet Hastanesinde açık kalp ameliyatının yapılabileceği bir bölümün açılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu 2007 yılında hizmete girecek.'' Akdağ, 112 acil sağlık hizmetlerinde artık kırsal da dahil olmak üzere Diyarbakır'ın tüm ilçelerinde hizmet verdiklerini, hastaya ulaşım sürelerinin de çok kısaldığını da belirtti. Göreve geldiklerinde kırsalın sadece yüzde 12'sine acil sağlık hizmeti verildiğini de ifade eden Akdağ, bu oranı yüzde 100'e çıkarttıklarını kaydetti.

Bir gazetecinin ''Erzurum'da toplu kuş ölümleri yaşanmış. Bunun için inceleme yapıldı mı?'' sorusunu Akdağ, ''Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız gerekli çalışmayı yapıyor. Biz de onlardan bilgi bekliyoruz'' diye yanıtladı.

AŞININ KISIRLIK YAPTIĞI İDDİALARI...

Akdağ, çocuk aşılama hizmetinde yüzde 50'lere düşen oranı, şu anda yüzde 85'lere ulaştırdıklarını bildirdi.

''Kadınlar arasında aşının kısırlık yaptığı söylentisi vardı. Şimdiki durum nasıl?'' şeklindeki soru üzerine Akdağ, bu konudaki söylentinin ne kadar yaygın olduğunu bilmediğini, İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı aşılama oranlarından, bunun aşıldığını gördüklerini belirtti.

Aşılama oranlarının çok yükseldiğini anlatan Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Çocuklarımızın yarını için onları aşılıyoruz. Kimsenin aşıdan kısırlaştığına dair elimizde hiçbir bilimsel bilgi yoktur. Aman anne ve babalar, çocuklarını mutlaka aşılatsınlar. Aşılar, çocukları birçok hastalıktan koruyor. Ben de 6 çocuk babası bir kişi olarak 'aman çocuklarımızı aşılatalım' diyorum. Yüzde 85'le ulaştığımız oranları yeterli görmüyoruz. Yüzde 95'lere çıkmak istiyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber