Belediyelerin bindirdiği emlak vergisine 'maliye' freni geliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Eylül 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Unakıtan'ın, "İnceleteceğim" dediği emlak vergisine esas rayiç bedellerdeki fahiş artışın yasal olmadığı sonucuna varıldı. Maliye kurmayları, belediyelerin yasayı yanlış kullandığını ifade etti.

Ev, arsa, dükkan sahiplerini isyan ettiren Emlak Vergisi'ne esas rayiç değer artışlarına Maliye freni geliyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "İnceleteceğim" dediği Emlak Vergisi'ne rayiç bedellerindeki fahiş artışın yasal olmadığı sonucuna varıldı. Maliye kurmayları, 12 Temmuz 2006'da yürürlüğe giren yasanın, belediyelere rayiç bedellerde artış yapma değil, daha önce yüksek belirlenmiş değerleri aşağı çekme yetkisi verdiği sonucuna vardı. Benzer sokak ve caddelerde emlak vergisinin farklı olması nedeniyle vergiler düşürülsün diye hükümet, 12 Temmuz'da yasa çıkarmış ve belediyelere 1 ay süre vermişti. 11 Ağustos'a kadar emlak vergisine tabi değerleri düzeltme yetkisi alan belediyelerin çok azı, bunu indirim şeklinde kullanmıştı. çıkarılan kanunu belediyeler fırsata çevirip vergi artırması kamuoyunda da tepki görmüştü. Önceki gün gazetelere yansıyan listelerde özellikle büyükşehirlerde bazı semtlerde 12.5 kata varan artışlar yapılmıştı. Temmuz 2006 tarihli yasada, 2005 yılındaki arsa, arazi değerlerine ilişkin Takdir Komisyonları'nca belirlenen tutarların gözden geçirilmesi ve asgari ölçüde belirlenen değerlere göre düzeltme yapılması yetkisi verildiği belirtiliyor. "Düzeltme" vurgusunun, indirim olarak yasanın gerekçesine de yansıdığını belirten maliye uzmanları, "2005'te yüksek belirlenen değerlerle tahsil edilen verginin 2006 yılındaki Emlak Vergisi'nden mahsup edilmesi, yani düşülmesi yasada hükme bağlanmış. Bu nedenle yasa koyucu, Emlak Vergisi hesabına baz alınacak rayiç bedellerde artış değil, indirim yönünde düzeltme öngörüyor" dediler. Maliye Bakanlığı yetkilileri, kanun değişikliği yapılırken, birim değerlerin düşürülerek düzeltilmesinin amaçlandığını, belediyelere de bu yönde telkinde bulunulduğunu bildirdiler.

İNDİRİM DEĞİL BİNDİRİM

Yeni Kanunla 11 Ağustos'a kadar Emlak Vergisi'ne tabi değerleri düzeltme yetkisi alan belediyelerin çok azı, bunu indirim şeklinde kullandı. Bazı belediyeler de geçen yıl tespit edilen değerlerde herhangi bir değişiklik yapmadı. Buna karşılık birçok belediye, mevcut değerleri daha da arttırma yoluna gitti. Düzeltme sonrası, vergisi indirimi bekleyen vatandaşlar, çok daha yüksek vergi ödeme durumu ile karşı karşıya kaldı.

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber