Okul malzemeleri kanser saçıyor

Okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerinde güvensizlik tespit edilen 715 firmaya 2011'den bu yana 4 milyon liranın üzerinde para cezası verildi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Eylül 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul malzemeleri kanser saçıyor

OKUL alışverişi sezonunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kırtasiye ürünlerinde denetimi sıklaştırdı. Ağustosta riskli bulunarak numune alınan 17 bin 25 okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye ürününden 6 bin 772'sinin güvenli bulundu. 192'sinin güvensiz, 718'inin teknik düzenlemeye aykırı olduğu tespit edildi. 9 bin 343 ürünle ilgili analizlerse sürüyor. Bakanlık açıklamasında, bu ay itibarıyla Türkiye genelinde denetimlerin aralıksız olarak titizlikle sürdürüldüğü belirtildi. Bu kapsamda; 2011'den beri yapılan denetimlerde 10 bin 135 firma ve 3 milyon 300 bin 554 ürün denetlendi. Güvensizlik tespit edilen 715 firmanın 79 bin 355 ürünüyle ilgili idari işlem yapıldı. Bu firmalara 4 milyon 70 bin 212 lira para cezası uygulandı.

BİLEKLİKLER, TOKALAR...

2015 yılı eğitim ve öğretim için de özellikle kırtasiye, okul kıyafeti, ayakkabı ve çocukların kullanabileceği her türlü takı, aksesuar gibi ürünler ağustos ayı itibarıyla başlatıldı. Denetlenen ürünler "Azo boyar madde, ağır metaller ve kadmiyum yönünden inceleniyor. Renkli bileklikler, tokalar, cep telefonu kılıfları, mouse padleri denetim kapsamına alındı.

Tükürükten geçebiliyor

MERDİVEN altı üretimden uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar, TSE onaylı ürünlerin tercih edilmesini önerirken "Özellikle Çin'den gelen ucuz ürünler kanserojen madde saçıyor. Kırtasiye malzemelerinde boyalar, antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, nikel, krom, kurşun ve cıva gibi ağır metaller kullanılıyor. Bu tip maddeler tükürük veya ter bezi ile vücuda geçebilmektedir. Özellikle anaokulu öğrencileri bilmeden bu malzemeleri devamlı ağızlarına götürebiliyor. Bu maddeler üreme sistemlerine, karaciğere, böbreklere, sinir sistemlerine zarar verebilir ve kanser riskini artırabilir" ifadelerini kullanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber