Primi eksik olan müjde bekliyor

Cem Kılıç'ın yazısı...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Eylül 2015 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Primi eksik olan müjde bekliyor

Emeklilik için gün sayısı yetmeyen ve belirli bir yaşın üzerinde olduğu için iş bulamayanlar müjde bekliyor. Başbakan yardımcısı Cevdet Yılmaz bu konunun gündemde olduğunu söyleyince bu durumda olanlar beklentiye girdi.

Bir kişinin emekli olabilmesi için, ilk kez sigortalı olduğu tarihe göre belirlenen yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlaması gerekir. Çoğu kez sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı dolmakla birlikte emeklilik için gerekli yaş şartının sağlanamadığı görülmektedir. Bu durumdaki kişiler kendilerine, 'yaşa takılanlar' diyor.

Yaşa takılanlar için ufukta çözüm gözükmüyor. Sosyal güvenlikteki değişiklikler sonrası mağdur olan bu gruba yönelik bir adımın atılması, sistemin finansal sürdürülebilirliği açısından zor görünüyor. Ancak yaşı doldurmuş olmakla beraber emeklilik için prim ödeme gün sayısı yetmeyenler için başbakan yardımcısının açıklaması sonrası umutlar arttı.

Yaşlanınca iş bulmak zor

Yaş şartını sağlamakla beraber prim ödeme gün sayısı emekli olmaya yetmeyen kişilerin karşılaştığı en önemli sorun iş bulamamak. Bu durumdaki pek çok kişi sağlık sorunları sebebiyle çalışabilir durumda değil. Çalışabilir durumda olanlar da iş bulamıyor. Yükselen yaşları dolayısıyla işverenler tarafından dinamik ve prezantabl görünmeyen bu kişilerin iş bulması çok zor oluyor. İş bulamadıkları için prim ödeme gün sayılarını dolduramıyorlar.

SGK hazırlığını yaptı

SGK bu konuda bir hazırlık yaptı. Bu çalışmada kadınlardan 58 yaşı ve 10 yıl sigortalılık süresini, erkeklerden ise 60 yaşı ve 15 yıl sigortalılık süresini tamamlamış olanlar, sigortalılık süreleri içerisindeki prim ödemesi olmayan bazı süreleri borçlanacak ve bu sayede emekli olabilmeleri sağlanacaktı. 65 yaşın üzerindekiler içinse daha kolay bir formül üzerinde çalışmalar yürütülmüştü.

65 yaş üstüne ayrı formül

SGK prim günü eksiği olduğu için emekli olamayan yaklaşık 100 bin kişinin, çalışmadıkları günleri borçlanmasına imkan tanıyarak emekliliğinin sağlanması hedefleniyor. Bu sayede, bu kişiler bir miktar borçlanma ile emekli olabilecek. 65 yaşın üzerinde olup emeklilik için prim günü yetmeyenlerin emekli olabilmesi için ceplerinden daha düşük bir miktarın çıkması hedefleniyor.

Malulen emeklilik olmaz

Yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar malullük aylığında dikkate alınmadığı için, bu kişiler malulen emekli olamıyor. Gerekli yaşı sağlamış kişiler malullükte dikkate alınan sağlık sorunları varsa malulen emekli olabilirler. Bu nitelikte bir sağlık sorunu olmayan ve yaşlılığın getirdiği sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan kişiler malulen emekli olamayacağından emeklilik için tek şans hükümetin yapacağı düzenleme olacak.

100 bin kişi bu durumda

Düzenleme daha önce hazırlanan haliyle hayata geçtiğinde 100 bin kişinin bu düzenlemeden yararlanması bekleniyor. Erken tarihte sigortalılığı başlamış ancak çalışmasında kesinti olduğu için yaşı doldurmasına rağmen emekli olamayan kişiler borçlanma yoluyla emekli aylığına kavuşabilecek. Ancak bu borçlanmanın miktarı çok önemli. Çalışamadığı için emekli olamayanlara yüksek borçlanma bedeli çıkarılırsa, bu kişiler bankadan kredi çekmek zorunda kalır. Bu durumda prim borçlarının emekli aylıklarından kesilmesi daha iyi bir formül olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber