AK Parti'nin seçim beyannamesi değişiyor yeni haklar geliyor

AK Parti'nin seçim beyannamesi 4 Ekim'de açıklanacak. Kısa ve net olacak beyannamede yapılan değişim, vatandaşa yeni hakları da beraberinde getiriyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Eylül 2015 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'nin seçim beyannamesi değişiyor yeni haklar geliyor

Şerife Güzel

AK Parti'de, kongredeki yeni yönetimle başlayıp, aday belirleme sürecinde devam eden "değişim", kendini seçim beyannamesinde de gösterecek. Değişim, öncelikle beyannamenin kendinden başlayacak. AK Parti kurmaylarının üzerinde çalıştığı seçim beyannamesi, diğer beyannamelerden farklı olarak, kısa, net, anlaşılır ifadelerden, somut, anlaşılır vaatlerden oluşacak.

Kısa, net ve anlaşılır

Seçim beyannamesi üzerinde çalışan AK Parti kurmayları, geçmiş dönemlerde hazırlanan ve yüzlerce sayfayı bulan seçim beyannamelerinin partililer tarafından yeterince okunmadığı, fazla detaylı ve uzun olmasından dolayı vatandaşın da ilgisini çekmediği tespitinde bulundu. Bu nedenle, beyannamenin daha net, anlaşılabilir olması için farklı bir tarzda çalışma yürütülüyor.

Daha az sayfadan oluşacak

Beyannamenin, geçmiş beyannameler gibi yüzlerce sayfa olmayacağı, net ifadelerden oluşan daha kısa bir metin olacağı belirtiliyor. Böylece hem milletvekilleri, seçim çalışmaları sırasında beyannamedeki ifadelerden daha fazla faydalanabilecek. Beyanname metnini eline alan vatandaş da, hem yapılanları, hem de yapılması vaat edilen şeyleri daha net görebilecek.

Öncelikli 4 kesim

Beyannamedeki vaatler de öncelikle emekli, asgari ücretli, çiftçi ve 65 yaş üstü gruplara yönelik olacak. Geçen seçimde düşülen hatadan ders alınarak, özellikle asgari ücretle çalışan ve emekliler konusunda daha somut vaatlerde bulunulacak.

100 lira seyyanen zam

Beyannameyi hazırlayan kurmaylar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile son bir görüşme daha yaparak vaatleri somutlaştıracak. 7 Haziran sonrasına bırakılan bin liranın altındaki emekli maaşlarına verilen 100'er liralık "seyyanen" zam konusu tekrar gözden geçiriliyor. Bu zammın, oluşan kafa karışıklığını gidererek, kademelendirme yapılmaksızın tüm emekliler için uygulanması üzerinde duruluyor.

Çalışan emekliye müjde

Çalışan emeklilerin maaşlarından yapılan yüzde 15'lik kesinti, 7 Haziran öncesinde Meclis'ten çıkartılan yasalarla yüzde 10'a indirilmişti. Ancak bu kesintinin de tümüyle kaldırılması yönünde bir çalışma yürütülüyor.

Gurbetçiye aynı hak

Yurtdışında çalışıp emekliliğine hak kazanmış olan, ancak Türkiye'de BAĞKUR'lu olarak esnaflık yapan gurbetçilerin de, aynı Türkiye'den emekli olmuş gibi kabul edilmesini sağlayacak düzenleme planlanıyor.

65 yaş üstü aylıkları

Çalışmalardan birisini de, 65 yaş aylığı alanlar için seyyanen "100'er lira artış" verilmesi oluşturuyor.

Asgari ücret vergi dışı

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına yönelik önemli bir adımın daha beyannamede olması planlanıyor. Ekonomideki dengeler nedeniyle ilk etapta doğrudan asgari ücretin vergi dışı bırakılması değil, ancak sadece asgari ücretli çalışana sağlanabilecek bir kolaylık üzerinde duruluyor.

Çifçiye Bağkur kolaylığı

Çiftçilere dönük olarak da, BAĞKUR kesintilerine ilişkin kolaylıkların sağlanması için çalışılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber