Matematik başarımız nereden nereye çıkacak?

Yeni eğitim öğretim yılı nihayet açıldı. Bu yıl okullar açılmayacak diye çok korkmuştum! Neyse şaka bir yana 18 milyon öğrenci için ders zili çaldı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Eylül 2015 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Matematik başarımız nereden nereye çıkacak?

Peki yeni öğretim yılında ne hedefliyoruz? 42 bin binada 1 milyonu aşkın öğretmen ve çalışan 18 milyon öğrenci, dersler, ziller, servisler, kitaplar, kıyafetler, organizasyonlar, peki sonuçta ne hedefliyoruz.

Acaba bakanlığımız bu yıl okullarda ne tür çalışmalar hedefliyor. Örneğin ne kadar laboratuvar çalışması, ne kadar proje, kaç tane patent ve dünya çapında yenilik bekliyoruz. Acaba kaç üstün zekalı çocuk tespit edip bunlara özel eğitim yapacağız veya kaç özel eğitime muhtaç çocuk tespit edip dezavantajları için çalışacağız. 2016 yılı itibarıyla kaç okulumuzu dünyaya tanıtacağız, kaç öğretmenimiz dünya çapında çalışmalar yapıp uluslararası arenada boy gösterecek.

PİSA, TIMMS gibi ölçümlerde ülkemiz kaç sıra yükselecek hedefimiz nedir? Matematik başarımız nereden nereye çıkacak? Hangi konuları dert edinip okullarda bunlar için çalışacağız? Örneğin çevre, ekoloji, teknoloji, yazılım-kodlama, gibi konularda ne tür çalışmalar yapacağız. MEB olarak kaç öğrencinin veya okulun projesine destekleyip dünyanın önemli yarışmalarına göndereceğiz.

OECD ülkeleri arasında okula devamsızlıkta açık ara öndeyiz acaba MEB olarak okullarımızdaki bu devamsızlık ve ilgisizliği nasıl çözeceğiz. Öğrencilerin okulu sevmesi için neler yapacağız? Spor için ne yapacağız, programlı olarak kaç okulumuzu sporda dünya arenasına çıkaracağız?

Sanatta neleri hedefliyoruz, kaç müziğe yetenekli çocuğumuzu destekleyeceğiz, ressamlar veya sanatın diğer dallarına yetenekli kaç çocuğumuz için özel çalışmalar yapacağız?

Eminim MEB bunlar için plan yapmıştır. Ben bu konuda çok meraklıyım, sürekli söylüyorum bu çağda sınıfta cep telefonunu yasaklamak yerine o telefonla dünyayı sınıfa taşımak marifettir. Bir taraftan tablet dağıtıp diğer taraftan cihaz kullanımını yasaklamak komik değil mi? Neden sosyal medya kullanımını yasaklamak yerine çocukların buraları kullanarak derslerde daha verimli olmasını sağlamıyorsunuz? Bakın bu nasıl yapılıyor, lütfen Finlandiya'yı, Kore'yi inceleyin. Bugün bütün derslerini internet üzerinden dünyaya sunan, ABD'de bir sınıfta anlatılan dersi Çin'de ilkokul sınıfında öğrencilerine dinleten sistemleri örnek alın. Bu çağda teknolojiden kaçılmaz sakın unutmayın.

Bu çağda ülkelerin kalkınması ve refahı için tek yol eğitimdir. Eğitimde ise planlı, hedefli ve çağa uygun davranmak gerekiyor. Lütfen eğitimde esnekleşelim, çocuklarımızı üretken kılalım onların önüne engeller yasaklar koyarak bir yere varamayız.

Son söz; tabii ki eğitimde çok ciddi aşamalar kaydettik ama nedense içerik konusuna bir türlü giremiyoruz. Ama unutmayın çağımızın eğitimi artık zaman ve mekandan bağımsızdır. Fiziki mekanlarda çocukları sıkıştırarak bazı şeyleri yasaklayarak eğitimde yol alamazsınız. Lütfen çağın eğitimini yakalamak için STEM konusunu inceleyin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber