İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

400 metrelik GSS kuyruğu!

30 Eylül'de sona eren GSS Gelir Testi için Kaymakamlık'ta yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın önünde oluşan kuyruğu böyle görüntüledi. Yaklaşık 3 sıra halinde yaklaşık 400 metreye ulaşan kuyruk, birçok vatandaşın testi son güne bıraktığını da göstermiş oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2015 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
400 metrelik GSS kuyruğu!

30 Eylül'de sona eren GSS Gelir Testi için Kaymakamlık'ta yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın önünde oluşan kuyruğu böyle görüntüledi. Yaklaşık 3 sıra halinde yaklaşık 400 metreye ulaşan kuyruk, birçok vatandaşın testi son güne bıraktığını da göstermiş oldu.

Peki GSS Gelir Testi nedir ve Vakıf önlerinde neden bu uzun kuyruklar oluştu?

18 yaşını aşmış sosyal güvencesi olmayan her bireyin gelir testi yaptırması gerekiyor. Herhangi bir mağduriyet olmaması için SGK müdürlükleri aylardır vatandaşları SGK'dan borç sorgulamaları yapmaları, eğer borçları görünüyorsa bir an önce gelir testi yaptırmaları konusunda uyarıyor. Bu açıdan Genel Sağlık Sigortası Gelir Testi yaptırmak için son tarih 30 Eylül 2015 mesai saati bitimi olarak işaret edilmişti.

VAN'DA GSS KUYRUĞU

Van'da Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında gelir testi yapmak isteyenler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

SON GÜN

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, "Bugün geçmişten itibaren hüküm ifade etmesi açısından gelir testine müracaatın sonu günü ama bugünü bir şekilde kaçırmış olan ve yine zamanında gitmemiş olan insanlar bundan sonra da yine giderlerse en azından daha sonra doğacak borçları için bir imkana kavuşmuş olacaklar" dedi.

Gelir testine hiç başvurmayan vatandaşların, bugün mesai bitimine kadar, ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaatta bulunmaları gerekiyor.

Açıkgöz, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Genel Sağlık Sigortasının sosyal güvenlik reformuyla beraber gündemlerine gelen bir kavram olduğunu söyledi.

Genel Sağlık Sigortasının, 2012 yılının başından bugüne kadar isteğe bağlı olarak devam ettiğini dile getiren Açıkgöz, söz konusu tarihten sonra ise Genel Sağlık Sigortasının tüm nüfusu kapsar hale geldiğini ve zorunlu olduğunu anımsattı.

Açıkgöz, tüm nüfustan kastının hükümlü, milletvekili, Anayasa Mahkemesi üyeleri hariç ülkenin yaklaşık yüzde 99'dan fazlasını kapsadığını belirterek, "Bir kişi eğer çalışmıyorsa, yani boştaysa, emekli değilse ve bu iki kesimin de bakmakla yükümlüsü değilse, yani herhangi bir sosyal güvencesi yoksa bu kişiler kanunen 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren sağlık açısından sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmek zorunda" diye konuştu.

Bir kişinin bu kapsama girdiği anda vakit kaybetmeden gelir testine girmesi gerektiğine dikkati çeken Açıkgöz, test sonucu ödeyeceği prim tutarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Açıkgöz, gelir testi işlemlerinin kişinin yaşadığı yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılabildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Gelir testi sonucunda kişinin gelirleri 4 kategoride tespit ediliyor. Birinci grup, kişi başına düşen aile içerisindeki toplam gelir eğer asgari ücretin 3'te birinin altındaysa bu kesimin, eskiden yeşil kart dediğimiz kesim gibi sağlık güvencesi primleri devlet tarafından ödenerek karşılanıyor. İkinci kesimse asgari ücretin 3'te biriyle asgari ücret arasında bir gelir tespit edildiği durumlarda kişiye 52 liralık bir prim ödemesi çıkarılıyor. Bir de asgari ücret ile asgari ücretin 2 katına kadar gelir tespiti olursa da 150 liralık bir primimiz söz konusu. Ayrıca geliri asgari ücretin 2 katından fazla ise bunlar da yaklaşık 300 liralık bir primle genel sağlık sigortalısı olmak durumunda."

- "Vatandaşlar için 6552 sayılı kanunla 2 hak getirildi"

Vatandaşların bu kavrama yabancı oldukları için gelir testine zamanında müracaat etmediklerine değinen Açıkgöz, bunun sonucunda kanunen ve mevzuat gereği bu kişilerin G-2 denilen yaklaşık 150 liralık prim seviyesinden adlarına borç oluşturulduğunu söyledi.

Açıkgöz, işsizlik süresince 60 günden fazla borçlu olunduğu anda sağlık hizmetlerinden ve yardımlarından yararlanılamayacağını vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bu kesimdeki vatandaşlar için 6552 sayılı kanunla 2 hak getirildi. Biri, zamanında gitmedikleri gelir testinden dolayı ödemek durumunda kaldıkları 150 liralık primi değiştirebilecek. Bugün, müracaat yaptıkları takdirde, işsiz kaldıkları tarihten bu yana muhatap oldukları 150 liralık prim, kişinin hane içindeki kişi başına düşen gelirler asgari ücretin 3'te birinden aşağıda olursa bunların primleri devlet tarafından karşılanacak. Bunun sonucunda kişinin geçmişteki tüm borçları silineceği gibi bundan sonraki sağlık hizmetlerinin de primleri devlet tarafından ödenerek karşılanabilecek."

Açıkgöz, işsiz vatandaşların gelir testi yaptırmayı ihmal etmemeleri gerektiğini belirterek, yaptıracakları gelir testinin en azından bundan sonraki dönemlerde doğacak borçlarını kendi gerçek gelir durumlarına göre ödeme fırsatı doğuracağını söyledi.

- "Yapılandırmanın bitiş tarihi ekim ayının sonu"

Yapılacak gelir testinden dolayı çıkabilecek borçların da yapılandırılabileceğini bildiren Açıkgöz, şunları kaydetti:

"Yapılandırmanın bitiş tarihi ekim ayının sonu. Ekim ayının sonu da hafta sonuna geldiği için 2 Kasım itibarıyla o yapılandırma müracaatlarının da son tarihi. Yani yine bir borç varsa, bu borçları yapılandırmak suretiyle ödeyebileceklerinin son tarihi de 2 Kasım'dır. Borçlarını peşin ödemeleri halinde hiçbir gecikme cezası olmaksızın sadece ana paralarını ödemek kaydıyla bütün borçlarından kurtulmuş olacaklar ve bu şekilde de sağlık hizmetlerine kavuşmuş olacaklar. Peşin değil, vadeli ödemek isteyen de 36 aya kadar ödeme imkanları var.

Sonuç itibarıyla bugün geçmişten itibaren hüküm ifade etmesi açısından gelir testine müracaatın sonu günü ama bugünü bir şekilde kaçırmış olan ve yine zamanında gitmemiş olan insanlar bundan sonra da yine giderlerse en azından daha sonra doğacak borçları için bir imkana kavuşmuş olacaklar. Gelecekte doğan borçları gerçek gelir durumlarına göre belirlenmesi açısından yine Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına giderek gelir testlerini yaptırmaları gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber