Memur maaşlarını belirleyecek olan Bakanlar Kurulu toplantısı başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2006 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.

Bakanlar Kurulu'nun, Başbakanlık Merkez Bina'da saat 12.25'te başlayan toplantısında, memur maaşlarına önümüzdeki yıl için yapılacak zammın oranının belirlenmesi bekleniyor.

ANLAŞMA SAĞLANAMAMIŞTI

İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda son karar, bugün yapılacak Bakanlar Kurulu'nda verilecek.

Hükümetle memur sendikaları toplu görüşmelerde 2007 yılı için yapılacak zam oranı konusunda anlaşamadı.

Toplu görüşmeler sonucunda gidilen Uzlaştırma Kurulu'ndan da sonuç çıkmadı. Memur sendikaları Uzlaştırma Kurulu'nun önerilerini kabul etmedi, uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

2007 yılında yapılacak zam oranı için de gözler Bakanlar Kurulu'na çevrildi. Bugün saat 12.00'da toplanacak Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin süreci özetleyecek.

Hükümetin önerisi neydi?

Hükümet memur sendikalarına ilettiği son teklifte, yüksek maaş alan memura birinci ve ikinci 6 ayda yüzde 3, düşük maaş alan memura ise yüzde 4 zam yapılmasını önermişti.

Uzlaştırma Kurulu ise, düşük maaşlı memura birinci ikinci 6 ay için yüzde 6'şar, diğerlerine ise yüzde 5 zam, ayrıca geçtiğimiz yıl için de yüzde 2.32 lik enflasyon farkı ödensin demişti.

Bakanlar Kurulunda alternatifler masaya yatırılacak ve hükümet yapılacak zam oranı konusunda nihai kararını verecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, açıklanacak zammın enflasyonun altında çıkması halinde farkı ödemeye hazır olduklarını söyledi.

Şahin: "3 milyar YTL yük..."

Devlet Bakanı Şahin, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Uzlaştırma Kurulu kararlarının, memur maaşları için önümüzdeki yıl ayrılan paraya 3 milyar YTL'lik bir ilave yük getirdiğini belirtmişti.

Kamu çalışanlarına bütçe imkanları nispetinde enflasyonun üzerinde zam önerdiklerini ifade eden Şahin, memurlara gelecek yıl için verilen zammın aynı dönemde gerçekleşen enflasyonun altında kalması halinde, aradaki farkı ödeyeceklerini söylemişti.

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen ise Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmasını talep etmişti.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre memur maaşlarına yapılacak zam konusunda son sözü, Bakanlar Kurulu söyleyecek.

Uzlaştırma Kurulu kararları

Uzlaştırma Kurulu, alt derecedeki memur maaşlarına yüzde 6+6, diğer memur maaşlarına yüzde 5+5 oranında zam yapılmasını, ilk 6 ayda enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde oluşacak farkın 1 temmuz 2007'den, ikinci 6 ayda enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde ise 1 ocak 2008'den itibaren ücretlere yansıtılmasını önermişti.

Kurul ayrıca, ek ödeme almayan memurların maaşlarında birinci altı ayda 50 YTL, ikinci altı ayda 20 YTL iyileştirme yapılmasını teklif etmişti.

Hükümetin önerisi ne getiriyor?

Türkiye Kamu-Sen'in hesaplamalarına göre, tüm kamu çalışanlarına yüzde 3+3 zam yapılması ve ek ödeme almayan memurlara 20+20 YTL denge tazminatı verilmesi halinde en düşük memur maaşı, ocak 2007'de yüzde 8.47 artarak 702.9 YTL'ye, temmuz 2007'de ise yüzde 14.78 artarak 743.8 YTL'ye yükselecek.

Alt derecedeki kamu çalışanlarına yüzde 4+4, diğer kamu çalışanlarına yüzde 3+3 oranında zam yapılması durumundaysa en düşük memur maaşı, ocak 2007'de yüzde 6.4 artarak 689.5 YTL'ye, temmuz 2007'de ise yüzde 10.6 artarak 717.1 YTL'ye çıkacak.

Konfederasyonun hesaplamalarında memurlara 1 temmuz 2006'dan itibaren ödenecek yüzde 2.32 enflasyon farkı da dikkate alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber