Ameliyatı yarıda bırakan doktorlara hapis cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karaciğer vericisinin ağabeyinin hastaneyi basması üzerine ameliyatı yarım bırakarak hastanın ölümüne neden oldukları iddia edilen doktorlar, "bıçak parası aldıkları" için 1'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Doktorlara verilen ceza, 6 bin YTL para cezasına çevrildi. Organ vericisine de "yasadışı organ ticareti"nden 1 yıl 8 ay ceza verildi.

ANKARA İbni Sina Hastanesi'nde, 10 Ekim 2003'te yaşanan karaciğer nakli, beş kişinin hayatını kararttı. Para karşılığı kuzenine karaciğerini vermeyi kabul eden Serdar Karaboğaz'ın ağabeyi Çetin Karaboğaz, ameliyat sırasında hastaneyi bastı. Doktorlar, ameliyatı tamamlayamadı ve nakil yapılmak istenen hasta Nevzat Gürbüztürk, bir süre sonra hayatını kaybetti. Gürbüztürk'ün yakınları, İbni Sina Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Sadık Ersöz ile Prof. Dr. M. Erdal Anadol'u mahkemeye verdiler.

DEKAN BIRAKIN DEDİ

Gürbüztürk ailesinin avukatları Mehmet Oktar Aykut ve Burcu Otman, doktorların ölüme sebebiyet suçundan cezalandırılmalarını istedi.

İbni Sina Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Seyit Mehmet Sadık Ersöz ile Prof. M. Erdal Anadol, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Anadol, mahkemede "Tıp Fakültesi Dekanı, ameliyatı bırakmamızı istedi. Tehdit altındaydık. Bu şartlarda ameliyata devam edemezdik" savunmasını yaptı.

Mahkeme, iki doktora sadece "bıçak parası alarak irtikap suçunu işledikleri" gerekçesiyle ceza verdi. Mahkeme, Anadol ve Ersöz'ün görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle 1'er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına karar verdi. İndirim nedenlerini dikkate alan mahkeme, doktorların cezasını 6 bin YTL para cezasına çevirdi.

Olayın diğer kahramanlarından Gürbüztürk'ün kızkardeşi ise organ nakline aracılık etmekten 5, verici Serdar Karaboğaz da organ satmaktan 5 yıl hapisle cezalandırıldı. Her iki sanığın cezaları indirim nedenleri gözetilerek 1 yıl 8 ay hapis ve para cezasına çevrilerek ertelendi.

AMELiYATI BASAN KARDEŞE CEZA YOK

Erkek kardeşinin organını vermesini istemeyen ve hastaneyi basarak hasta Gürbüztürk'ün yakınlarına hakaret eden ağabey uzman çavuş Çetin Karaboğaz'a ise herhangi bir ceza verilmedi. Yapılan soruştarmada, eyleminin hastanın ölümüyle doğrudan ilgisi olmadığına karar verildi. Ameliyat sırasında hasta Gürbüztürk'ün eşine ve kızkardeşine "O..., K..., kardeşimin ciğerini para ile satın aldınız" diye küfreden Karaboğaz hakkında hakaret suçundan dava açıldı. Mahkeme, Karaboğaz'a yeni TCK'daki "Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir" hükmü gereğince ceza vermedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber