İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Borcu olan yıl sonuna dek sağlık hizmeti alır

Cem Kılıç'ın haberi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ekim 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Borcu olan yıl sonuna dek sağlık hizmeti alır

Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla genel sağlık sigortasından yararlanma konusunda 31.12.2015 tarihine kadar prim borcu şartına bakılmayacak. Prim borcu olanlar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek.

Advertisement: Replay Ad

Ads by ZINC

İlk kez sigortalı olan bir kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 30 gün beklemesi gerekir. 60 günden fazla prim borcu bulunanlar provizyon alamaz ve sağlık hizmetlerinden yararlanamaz.

Bağ - Kur'lular prim ödemelerindeki gecikmeler ve aksamalar nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanmak konusunda sorun yaşayabiliyor.

Borca bakılmayacak

Çoğu kez küçük esnaf SGK primlerini ödemeyi erteler. Bu kişiler için Bakanlar Kurulu kararının önemi büyük.

60 günden fazla prim borcu bulunmama şartı 2015 sonuna kadar dikkate alınmayacak. Dolayısıyla bu tarihe kadar prim borcu bulunan kişiler sağlık hizmeti alabilecek.

Bakanlar Kurulu kararı geçici bir çözüm niteliğinde. Yalnızca 31.12.2015 tarihine kadar bu durumdaki kişiler sağlık hizmeti alabilecek. Dolayısıyla sağlık hizmeti almaya devam eden kişiler bu tarihten sonra başka çözümler bulmak zorunda.

Bu konu bütün partilerin seçim beyannamelerinde yer aldı. Genel sağlık sigortasına yönelik genel bir düzenlemenin yapılacağı yönünde ifadeler olduğu gibi özellikle gençlerin genel sağlık sigortasından yararlanmak konusundaki sorunlarının çözümüne yönelik yeni adımlar atılabilecek.

Gençlere vaatler

Lise ve üniversiteden mezun olmuş gençlerin genel sağlık sigortası borçlusu haline gelmesini önlemeye yönelik olarak partilerin seçim beyannamelerinde bazı öneri var. Bu önerilerden en önemlisi lise ve üniversite mezunlarına mezuniyet tarihinden itibaren bir müddet muafiyet tanınması.

Bu tip öneriler bu süre içerisinde yeni mezunun iş bulacağı düşünülerek ortaya atılmış öneriler. Dolayısıyla çalışmaya başlayan gencimiz prim borçlusu olmayacak ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bunun için seçim sonrası beklenecek.

Ancak Bakanlar Kurulu kararı gereğince 31.12.2015 tarihine kadar prim borcu bulunan sigortalılar bile sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Provizyon almak noktasında sorun yaşanmayacak ve hastane kapısından geri dönmek gibi üzücü olaylar yaşanmayacak.

Genel sağlık sigortası konusundaki en büyük problem sistemin zorunlu olmasından kaynaklanıyor. Bu zorunluluk nedeniyle üniversiteyi bitiren fakat iş bulamayan bir genç sistemde borçlu hale geliyor. Gelir testi yaptırmaması halinde otomatik olarak, yaptırması halinde yaşadığı ailedeki kişi başına gelir üzerinden prim ödemesi gereken genç, işi ve geliri olmadığı için bu primi ödemek noktasında sorun yaşıyor.

İsteğe bağlı olmalı

Genel sağlık sigortası sisteminin zorunlu olmaktan çıkarılması ve isteğe bağlı hale getirilmesi halinde gençler prim borçlusu olmaktan çıkacaktır. Sağlık hizmetlerinden SGK kapsamında yararlanmak isteyenler için isteğe bağlı olarak prim ödeme sistemi kurulabilir. Bu durumda prim ödeyenler sistemde kalır. Prim ödemek istemeyip, sağlık hizmeti de almak istemeyenler bu şekilde borçlu duruma düşmekten kurtulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber