Paraları ABD'ye 'Şirinler' yöntemiyle transfer etmişler

MASAK raporuna göre, şüphelilerden eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Palaz'ın havale gönderdiği şirket, Şirinler (Smurfing) yöntemiyle ABD'deki bir kuruluşa 1.2 milyon dolar transfer etti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 10 Ekim 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paraları ABD'ye 'Şirinler' yöntemiyle transfer etmişler

Cemal DOĞAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisi ve konutunda bulunan "böcek" adı verilen dinleme cihazlarıyla ilgili davada, şüphelilerin, Fethullah Gülen'in kontrolündeki şirket ve kuruluşlar ile irtibatlarını araştıran Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), şüphelilerin Şirinler (Smurfing) yöntemini kullanarak ABD'ye para transfer ettiğini tespit etti.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Başbakanlığı döneminde dinlendikleri iddiasıyla 11 kişi hakkında "Fethullah Gülen Terör Örgütü'nü yönetmek, örgüt üyesi olmak ve casusluk" suçlarından hazırladığı iddianamenin ayrıntıları ortaya çıkıyor.

ABD'DEKİ BAĞLANTISI BÜYÜKELÇİLİK BAŞKATİBİ

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın şüphelileri arasında yer alan ancak yurtdışında olduğu için dosyası ayrılan eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı Güvenlik Sistemleri ve Teknik Büro Amiri Serhat Demir'in, 20 Aralık 2011 tarihinde, ABD'de Hasan Akın isimli bir kişiyle irtibat kurduğu belirlenmişti. İddianamede, bu kişinin Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde görevli Başkatip Hasan Akın olduğu ortaya çıktı. İddianamede Akın'ın "Fethullahçı paralel yapının bir kurumu olan Feza Özel Eğitim Ticaret Sanayi AŞ'de bir süre çalıştığı, eşinin de aynı yerde çalıştığı, akrabasından bu yapının emrindeki Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli bulunduğu, şüphelilerden Sedat Zavar ve Serhat Demir'i tanıdığı, daha önceden Serhat Demir'e spor hocalığı da yaptığı ve onu kritik bir göreve getirmek için çalıştığı, nihayet başarılı olduğu ve Başbakanlık Koruma Daire'de görevlendirilmesini sağladığı" belirtildi.

'PARA ÖRGÜTÜN KURULUŞUNA GİTTİ '

İddianamede, şüphelilerin Fethullah Gülen'in elinde bulundurduğu şirket ve kuruluşlar ile irtibatlarını araştıran MASAK'ın 27 Ekim 2014 günlü raporuna da yer verildi. Raporda, "Şüphelilerden Hasan Palaz'ın, V. eğitim şirketinde çalışan C.C.'ye havale gönderdiği, V. eğitim şirketinin 119 kişi ile birlikte Şirinler yöntemi ile yurtdışına, The Respect Enstitution adlı kuruluşa 1 milyon 208 bin 121 dolar para transfer ettiği, bu paranın önemli bir kısmının 2014 yılının mart ayının son haftası gerçekleştirildiği" ifade edildi.

İddianamede, yurtdışındaki okullarında İngiliz dili ve kültürüne katkıları nedeniyle ödüller alan Fethullah Gülen örgütünün, bu hizmetleri karşılığında ABD'de enstitü, kuruluş ve okul kurduğu, bunlardan birinin de "The Recpect Enstitution" isimli kuruluş olduğu, bu kuruluşun Fethullah Gülen grubu içerisinde yer alıp almadığının araştırma konusu yapıldığına yer verildi.

ŞİRİNLER (SMURFING) YÖNTEMİ

MASAK'ın internet sitesindeki bilgilere göre para aklama yöntemleri arasında sayılan Şirinler (Smurfing) yöntemi şöyle: "Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte konuyla ilgili düzenlemelerin yapıldığı ülkelerde belirli tutarların üzerindeki nakit işlemlerin bildirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu limit ABD için 10.000 dolardır. Bildirim yükümlülüğünden kurtulmak için eldeki fon bu limite yakın tutarlara bölünür ve çok sayıda kişi (smurf) tarafından çok sayıda bankaya veya aynı bankanın farklı şubelerine yatırılır. Kaba bir hesapla örneğin 20 kişi bir banka veya farklı şubelerine 9.000'er dolar yatırsa, günde 180.000 dolar, 10 günde 1.800.000 dolar yatırılmış olur. Aynı işlem aynı kişiler tarafından bir başka bankaya da yapılsa bunun anlamı 10 günde 3.600.000 dolarlık bir tutarın nakit bildirim zorunluluğu olmadan bankaya yatırılmış olması demektir. Para bu şekilde sisteme girmiş olur. Bu şekilde sisteme giren para kasa çekleri, havale veya fiziki olarak ülke dışına çıkarılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber